Stropne grede u uređenju enterijera

Stropne grede daće vašem domu rustičan, udoban i luksuzan izgled. Izgled drvenih stropnih greda možete postići i sa drugim materijalima kao što su gips-kartonske ploče (Rigips i Knauf ploče), daske i sl. Posebno opuštajuću atmosferu postići ćete postavljanjem drvenih stropnih greda i kamina.

Mnogi dekorateri i dizajneri enterijera zanemariju stropove ili plafone. Postavljanje stropnih greda nije ni skup niti težak zadatak a rezultat će biti fascinantan. Štoviše, postavljanje stropnih greda podići će cijenu vašem domu!

MASIVNO DRVO KAO STROPNE GREDE

Izaberite grubo isječene grede hrastovine, smreke, bora… Svojim nesavršenim izgledom one će dati posebnu ljepotu vašem domu. Ove grede možete kupiti nove ili pak polovne, skinute sa nekih starih građevina. Mi vam toplo preporučujemo da pokušate pronaći polovne, već upotrijebljene grede sa originalnim mrljama, flekama, zasjecima…stropne_grede_7

Ove grede mogu biti i sive boje koja je u stvari patina nastala vremenom. Da biste smanjili težinu greda, i tako opterećenje na vaš plafon, grede prepolovite uzduž. Nove grede prafrabajte nekom bojom za drvo (boja hrasta ili trešnje) dok je za polovne grede bitna bezbojna zaštita u vidu bezbojnog laka za drvo. Na taj način ćete sačuvati njen izvorni izgled. Takođe, tretirajte drvo nekim hemijskim sredstvom protiv parazita.

DRVENE KUTIJE KAO STROPNE GREDE

Imitaciju drvenih greda možete postići i postavljanjem drvenih kutija, napravljenih od dasaka. Ove drvene kutije daće identičan izgled, kao i grede od masivnog drveta, međutim moraćete uraditi neke radnje kako bi nestali spojevi dasaka.stropne_grede_11

Ova imitacija drvenih stropnih greda je lakša i vršiće manje opterećenje na plafon. Ove drvene kutije napravićete u vidu trostrane kutije napravljene od dasaka debljine do 2cm. Potom sve eventualno vidljive spojeve, rupe od eksera i sl. pređite kitom za drvo i šmirgl papira. A potom napravljene drvene kutije ofarbajte i pričvrstite za plafon.

KROVNE GREDE KAO STROPNE GREDE

Živite u potkrovlju? Uvijek možete izložiti krovne rede i postići dramatičan ali estetski izvanredan izgled. Prilikom ovoga neophodno je obratiti pažnju na izolaciju.stropne_grede_3

Nekada krovne gredice neće biti dovoljne širine. Imaje na umu da izolacija može biti debljine i do 15cm.

GIPS-KARTONSKE STROPNE GREDE

Od svih navedenih najmanje će vas koštati lažne stropne grede napravljene od gips kartonskih ploča. Međutim da bi postigli izgled pravih drvenih stropnih greda biće vam potrebno malo vještine i mašte. U video ispod možete vidjeti kako to izgleda.

Stropne grede mogu biti aranžirane na mnogo načina. Ako imate ravan plafon postavite grede okolo, po ivicama. Možete formirati mrežu ili jednostavno ih postaviti jednu uz drugu.

Danas su plafoni u većini slučajeva prejednostavni i postavljanjem stropnih greda dodaćete stila bez opasnosti da ćete pretjerati. Stropne grede možete upotrijebiti u dizajnu svih prostorija u svome domu. Najbolje će pristajati u dizajnu rustičnog, mediteranskog, planinskog, klasičnog stila.

Tagged under

Leave a Reply