Šta vidjeti 2014. godine u zemlji luksuza i skupih hotela?

Monako je sinonim za glamur, kasina i luksuz. U maju na nadaleko poznatom Filmskom festivalu u Kanu, moći ćemo pogledati novi film sa Nikole Kidman u glavnoj ulozi koji je posvećen Princezi od Monaka, “Grejs od Monaka”. Međutim, prema posljednjim statistikama samo odabrani će moći na odmor u Monako jer je on najskuplja turistička destinacija na svijetu.

Da, to je bilo zlatno doba glamura i svega što se za njega vezuje. Iako je sam režiser, Olivier Dahan, za film rekao najblaže da je katastrofa, a radi se naime o redigovanom filmu od strane The Weinstein Company producenta ovog filma, odlučeno je ipak da film otvori kanski festival. Kao što i sam naziv filma kaže on je biografija oskarevke i životne saputnice Kneza od Monaka, Grejs Keli. Ona se za Princa Reniera III udala 1956. godine u vjenčanju vijeka.

Nicole Kidman u ulozi Grace Kely

Nicole Kidman u ulozi Grace Kely

Već 26. marta balet koji je osnovala Grejs Keli slavi 60 godina rada. Za tu priliku Karl Lagerfeld je dizajnirao kostime za baletske igrače, inspiracija mu je bio ruski konstruktivizam. Na premijeri ovog djela prisustvovaće i djeca Grejs Keli a cjelokupni prihod pedstave biće uplaćen na račun Fondacije Grejs Keli.

Kostimi koje je dizajnirao Karl Lagerfeld

Kostimi koje je dizajnirao Karl Lagerfeld

Ove godine u Monaku se odigrava nekoliko festivala i umjetničlih skupova. Prvi je festival komedije, Les Sérénissimes de l’Humour počinje za nekoliko dana. A svakako bitno mjesto će zauzeti i Art Monaco 2014. koji traje od 24-27 aprila.

U čast britanskog arhitekte Lorda Normana Fostera koji je projektovanadaleko poznati Jahting klub u Monaku, biće otvorena nova zgrada Quai Louis II . Ona će posjedovati spiralno stepenište koje će povezati sve nove dijelove kluba koji uključuju prostor za izložbe, balsku dvoranu, bazen, fitnes centar, kao i seriju terasa sa kojih se može posmatrati trka Formule 1.

Nova zgrada Jahting kluba u Monaku

Nova zgrada Jahting kluba u Monaku

U Monte Karlu počinje sa obnovom najprestižniji spa centar u Evropi, Thermes Marins de Monte-Carlo.  Ovaj spa centar sa 5 zvjezdica se nalazi u samom srcu Monte Karla sa pogledom na luku. Centar je poznat po tradicionalnoj talasoterapiji, reflektologiji i šaicu masaži.

A svakako jedna od najpoznatijih znamenitosti Monaka je miris spaljenih guma i brzih automobila. Trka električnih automobila traje do 23.3., u maju ćemo moći uživati u Monako grand pri trci starih automobila a odmah poslije toga i u tradicionalnoj nagradi Monaka, Formula 1.

Monaco Grand Prix starih automobila

Monaco Grand Prix starih automobila

Ako imate novca nemojte propustiti bar neko od ovih događanja.

Tagged under

Leave a Reply