Šta uraditi sa poplavljenim podrumom?

Nažalost, proljeće pored buđenja prirode ima i jednu tamnu stranu, a to su kiše koje vrlo često izazivaju poplave. Ne rijetko se dešava da domaćinstva koja su u nižim predjelima ili blizu riječnih tokova, budu izložena opasnosti od izlijevanja a kao posljedica su poplavljeni podrumi.

Obilne kiše vrlo brzo dovode do zasićenja zemljišta vlagom, nadolazeća voda mora negdje da ode stoga ona se slijeva u najniža područja, a u ovom slučaju to su podrumi koji se nalaze ispod nivoa površine zemlje. Voda će ući u podrume i ako podrumi nisu dobro izolovani, ako postoje pukotine u zidovima i sl. Mnogi su svjesni mana svojih podruma i nadamo se da su pokušali sanirati problem, međutim novoizgrađene kuće i njihovi vlasnici nisu upoznati sa manama svojih kuća i opasnosti od vode, pa se vrlo često desi da ih poplava u podrumu iznenadi.

Potopna vodena pumpa.

Potopna vodena pumpa.

Kad se desi poplava šta uraditi? Najvažnije je što prije ukloniti vodu. Ako je nivo vode nizak to možete uraditi ručno, ručnicima i krpama. Međutim, ako se radi o većoj poplavi moraćete upotrijebiti pumpe za vodu. Ukoliko nemate vodenu pupu, iznajmite je ili kontaktirajte lokalni štab civilne zaštite oni će vam pomoći. Vodena pumpa mora da ima dugačko crijevo kroz koje ćete vodu izbaciti iz podruma što dalje od kuće. Vakum pumpa u ovom slučaju nije najbolje rješenje jer ćete ručno morati prazniti posudu. Počnite da praznite prvo onaj dio u kome može nastati najveća šteta. Ako to nije moguće počnite sa dijelom gdje je voda najviša.

Kada ste svu vodu izbacili iz podruma, iz podruma iznesite sve što možete. Ako postoje prozori otvorite ih kako bi vlaga mogla izaći iz podruma. Ako imate sistem centralnog grijanja i ako nije oštećen, upalite ga i ubrzajte sušenje. 

Ne zaboravite da prozore ili vrata držite otvorene kako bi vlaga mogla izlaziti.

Ako pak nemate centralno grijanje nabavite grijalice. Vrlo je bitno zidove osušiti što prije. Kako bi ubrzali cirkulaciju zraka koristite ventilatore. Postoji još jedan način da osušite podrum, pomoću isušivača vazduha. Ako koristite isušivač vazduha zatvorite prozore i vrata kako bi isušivač radio ispravno. Redovno praznite posudu za vodu.

Tagged under

Leave a Reply