Šta trebate znati kad iznajmljujete stan

Ovaj vodič smo posvetili svima koji nisu u mogućnosti da kupe svoju nekretninu, stan ili kuću. Prisiljeni ste da iznajmite stan, pomoći ćemo vam da izbjegnete sve zamke koje vam stoje na putu.

Bilo da prvi put iznajmljujete stan ili se želite preseliti u drugi stan, možda je vrijeme da pokušate  proces potrage i iznajmljivanja stana sagledati na drugi način. Vrlo često ljudi kreću u potragu za stanom nesvjesni šta ih čeka na tom putu, sa razmišljanjem “lako ćemo”. Ova zabluda može vas koštati, novca, živaca i vremena. Ovaj napredni vodič kroz iznamljivanje stana pokazaće vam na šta trebate obratiti pažnju, kakva vam trebaju biti očekivanja i koliko će vas sve to koštati.

Gdje se stan nalazi? Na km spratu? Koja je cijena najma? Sve igra ulogu u vašoj konačnoj odluci.

Gdje se stan nalazi? Na km spratu? Koja je cijena najma? Sve igra ulogu u vašoj konačnoj odluci.

Prije svega napravite obrazac koji ćete popunjavati prilikom razgledanja stanova. Nikada nemojte odlučivati na prečac! Skupite bar 15 ponuda prije nego što odlučite koji ćete stan iznajmiti. Nemojte zaboraviti da vam niko ništa ne poklanja! Obrazac se sastoji od jednostavnih pitanja koji zahtijevaju jednostavne odgovore najčešće u vidu DA ili NE ili u vidu broja.

 • komunalne usluge – gas, električna energija, voda, odvoz smeća, gradska kanalizacija, kablovska televizija, internet, fiksna telefonija – šta je od ovih komunalnih usluga dostupno? Koliko  često računi stižu? Postoji li dug za neki od računa? Da li postoji mogućnost više davaoca usluga za pojedine usluge?
 • pogodnosti – obezbjeđenje zgrade, bazen u sklopu zgrade, fitnes centar u sklopu zgrade – šta je od ovih pogodnosti dostupno? Kolika je cijena ovih usluga? Da li je obavezno plaćanje ovih usluga bez obzira na to da li ćete koristiti ili ne ove usluge?
 • perionica veša – postoji li u sklopu zgrade? Koja je cijena korištenja? Ako nema koliko je udaljena najbliža?
 • uređaji u stanu – da li je stan namješten sa nekim od uređaja (bojler, mašina za veš, mašina za posuđe, mikrotalasna pećnica, štednjak, frižider, …)?
 • kablovska televizija – gdje se nalaze i koliko ima izvoda za kablovsku televiziju (dnevna soba, spavaća soba, radna soba…? Ko su operateri kablovske televizije?
 • nivo buke – kakva je izolacija u odnosu na: susjede ispod i iznad, susjede s kojim dijelite zid,  stubište, ulicu. Da li je u blizini, do 200m, udaljenosti, škola, vrtić, igralište, diskoteka, park?
 • kućni ljubimci – da li su dozvoljeni, koje vrste i plaća li se dodatna naknada ako jesu? Nalazi li se park u blizini u koji ih možete izvesti?
 • parking – da li zgrada posjeduje svoj parking? Plaća li se naknada i kolika je za korištenje parkinga? Može li se parkirati na ulici i kolika je cijena parkiranja? Da li u blizini je neki sportski centar ili tržni centar, to moež izazvati teškoće u pronalaženju parking mjesta?
 • podovi – vrsta podova. Da li su u stanu parketi, pločice, itisoni…? U kakvom su stanju? Čim ćete čistiti podove?
 • vrt ili terasa – posjeduje li zgrada vrt ili terasu i može li se koristiti?
 • veličine prostorija – ako imate namještaj razmislite da li može stati u sobe? Ako je porebno izmjerite sobe sa metrom.
 • ostava – da li u stanu postoji ostava? Da li u zgradi postoji mjesto gdje možete skloniti bicikl? Da li se dodatno naplaćuje i koliko? Ko još može da koristi tu ostavu?
 • pritisak vode – provjerite pritisak vode u kuhinji i kupatilu puštanjem vode.
 • poskupljenje rente – da li stanodavac u sljedeće dvije godine ima namjeru da diže cijenu zakupa stana?
 • prirodna svjetlost – na koju stanu svijeta je okrenuta dnevna soba, spavaća soba, kuhinja? Da li prozori imaju roletne? U kakvom su prozori stanju?
 • dekorisanje stana – da li je dozvoljeno da stan prekrečite, vješate stvari na zidove, postavite svoje lustere? Da li je potrebno da stan prilikom iseljenja vratite  u početno stanje? Da li se naplaćuje i koliko naknada za vraćanje stana u prvobitno stana i može li se naknada vratiti?

Svaki put kada krenete u razgledanje stana ponesite i obrazac. Ako vam je neprijatno da ga odmah popunjavate, riskirate da ćete nešto izostaviti što vam kasnije može mnogo značiti. Kada skupite sve obrazce, napravite klasifikaciju. Obrazce sa najlošijim rezultatima odmah odbacite. A preostale dobro razmotrite prije konačne odluke. Poželjno je da se posavjetujete sa osobom koja nije vidjela stanove i da vam ona na osnovu obrazaca predloži najbolje stanove.

Obrazac ćete moći downloadovati na kraju ovog vodiča.

 

Tagged under

Leave a Reply