Šta saditi zajedno sa petunijama?

Petunije su fantastične jednogodišnje biljke koje će cijelo ljeto uljepšavati vaš vrt ili balkon. Ako ste u potrazi za cvijećem koje je dostupno u velikom broju boja, varijacija i nezahtjevno kada je u pitanju kvalitet tla, ne tražite više. Međutim, ako ne želite da sve bude uniformno izaberite biljke koje ćete kombinovati sa petunijama.

petunije1

Fenomenalna stvar kada je u pitanju petunija je raznovrsnost. Na primjer, surfinije su penjačice ili puzavice, druge vrste se spuštaju kaskadno, dok opet treće se pružaju preko zemlje.

Kada je u pitanju sadnja u saksijama imajte u vidu pravila slaganja biljaka. Definišite  Thriller,Filler i Spiller. Naravno, boja je drugi bitan faktor. Izbjegavajte biljke slične boje jer će sve izgledati dosadno i uniformno.

petunije2

Petunije su pomalo agresivne biljke i nije ih preporučljivo saditi sa osjetljivim biljkama. Uvijek birajte biljke koje vole da rastu na suncu, baš kao i petunije. Takođe, susjedi petunija bi trebale biti manje zahtjevne biljke što se tiče vlage. Nikada ih ne sadite sa kaktusima i sa biljkama koje vole vlažno tlo.

Sa wave petunijama možete saditi: Festuca amethystine, lavandu,  Lobularia maritima, Heliotropium, …

Tagged under

Leave a Reply