Šta raditi u vrtu u augustu

August je mjesec kada bacamo papuče i jednostavno uživamo u našem vrtu. Vrt u augustu ne iziskuje mnogo rada i predodređen je za uživanje u minulom radu. Neke poslove treba izbjegavati raditi u augustu.

U augustu nemojte orezivati vaše biljke niti ih prihranjivati. Redovno odstranjujte uvele cvjetove sa biljaka koje želite da još cvjetaju. Ako budete orezivali biljke u augustu, one će pustiti mladice koje neće dovoljno očvrsnuti do prvih mrazeva. Nemojte zaboraviti da nas do prvih mrazeva dijele samo dva mjeseca. Ipak ima poslova na održavanju koje morate redovno obavljati kako bi vaš vrt bio u dobroj kondiciji.

Zalijevanje

Zalijevanje je svakako jedan od najvažnijih poslova koji za žarkih dana moraćete radit i dva puta dnevno. Posebno obratite pažnju na saksije. Vlaga iz saksija mnogo brže isparava, pa nemojte se iznenaditi ako preskočiti jedan dan, da će vam biljke klonuti. Srećom ubrzo će se povratiti kada ih zalijete. ZalijevanjeNeke biljke ne podnose vodu na lišću, pazite na zahtjeve svojih biljaka.

Košenje

Pored zalijevanja još jedan posao moraćete raditi redovno, ne svakodnevno ali jednom u desetak dana, košenje. Prilikom košenja podignite nož svoje kosačice.Košenje

Dozvolite travi da bude viša nego što je to u vrijeme proljeća ili ranog ljeta. naime, viša trava spriječit će isparavanje vode iz zemlje i na taj način ćete travu održati zelenom.

Uklanjanje uvelih cvjetova

Tokom sezone cvjetanja jedan od najvažnijih poslova je uklanjanje cvjetova koji prolaze. Nije dovoljno da uklonite samo cvijet već odsijecite stabljiku do prvog članka. Uklanjanje uvelih cvjetovaOsnovni razlog uklanjanja uvelih cvejtova je sprečavanje stvaranja sjemena. Na ovaj način, sprečavamo nekontrolisano širenje biljke i produžaamo životni ciklus biljke, jer čim se pojavi sjeme više nema cvjetova! Cilj svakog baštovanja je da maksimizira stvaranje cvjetova a to se postiže: orezivanjem, prihranjivanjem i uklanjanjem prošlih cvjetova. Uklanjanje cvjetova možete obavljati rukama, ali je najbolje da koristite makaze.

Ostaje vam da uživate u svom vrtu, planirate vrt za sljedeću godinu, uočavate mane i ne zaboravite da sva zapažanja zapišete.

Tagged under

Leave a Reply