Šta raditi u septembru u vrtu?

Kako dani postaju kraći i hladniji a kiše sve češće padaju, počinje idealno doba u godini za rad u vrtu. Septembar je mjesec kada počinjete sa pripremama za proljeće, što više uradite sada imaćete ljepše proljeće u vrtu.

Ljeto klimatski još uvijek traje, zbog toga nastavite sa zalijevanjem i skidanjem uvelih cvjetova kako bi biljke cvjetale do prvih mrazova. Septembar nekad zna biti izuzetno topao mjesec pa je neophodno svakodnevno zalijevanje cvijeća u saksijama. Ukoliko imate voće u dvorištu njegova berba neka bude ne samo posao već i zabava a po završetku posla napravite zabavu na kojoj ćete se zabaviti sa porodicom i prijateljima. Voće i povrće spremite u drvene gajbice ili u drveno skladište koje možete sami napraviti.

plastenik_6U septembru počnite sa sadnjom jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka za vrt. Za neke biljke biće vam neophodan plastenik, njega možete na jeftin i jednostavan način i sami napraviti ili kupiti u vrtnim centrima. U plasteniku je pravo vrijeme da posadite noć-dan ili maćuhice koje će cvjetati u rano proljeće. Krajem septembra počnite sa sadnjom lukovica narcisa. Tulipan i šafran se sade nešto kasnije. Doduše vrijeme sadnje lukovica zavisi od klime, ako ih ne posadite u septembru možete ih posaditi i u prvoj polovini oktobra ako to vremenski uslovi dozvole.

Septembar je pravo vrijeme za sadnju lukovica proljećnog cvijeća

Septembar je pravo vrijeme za sadnju lukovica proljećnog cvijeća

Septembar je najbolje vrijeme za sadnju drveća i grmlja, pa iskoristite maksimalno ovo vrijeme. Obiđite vrtne centre jer se mnoge biljke mogu naći na rasprodaji. Tajna uspješne sadnje biljaka je u zalijevanju. Mnogi vrtlari primjenjuju jedan trik prilikom sadnje biljaka iz saksije u zemlju. Naime, biljku sa zemljom izvade iz saksije, potope korijen i zemlju u kofu punu vode i čekaju da se prestanu pojavljivati balončići.Iskopajte rupu, napunite je vodom i čekajte da zemlja upije svu vodu.  Zatim biljku posadite u iskopanu rupu i ponovo zalijte.  Svoje pelargonije razmnožite kako bi sljedeće godine imali nove, mlade biljke. Pravo je vrijeme i za uzimanje reznica od ruže.

Pored ovih poslova moraćete grabiti lišće, provjeriti komposište, vršiti sitne popravke u izgledu vrta, pripremiti vrt za hladno vrijeme… Međutim, nastojte se i zabaviti i iskoristite ove lijepe dane za druženje.

Tagged under

Leave a Reply