Šta nam donosi 2014. godina u vrtlarstvu?

Između obilježavanja godišnjice početka Prvog svjetsko rata, pojave novih biljnih bolesti i novih sorti cvijeća, 2014. godina će nam donijeti mnoštvo novih trendova u uređenju dvorišta i vrtova. 

Simbol Prvog svjetskog rata - mak

Simbol Prvog svjetskog rata – mak

Najbitniju stvar za sve vrtlare je uvijek i najteže predvidjeti. Dobro ste pretpostavili, radi se o vremenu. Poslije suše 2012. godine, 2013. godina je bila povoljna za rad u vrtu mada je kraj sezone karakterisala suša a sezona rada u vrtu počela je sa zakašnjenjem. Uobičajene su ljetne restrikcije vode u nekim oblastima pa nije na odmet da razmislite o pravljenju rezervi vode, sakupljanju kišnice, dovođenju alternativnih izvora vode u vaš vrt. Agrometeorolozi pretpostavljaju da će radovi u vrtu i u 2014. godini početi nešto kasnije.

Begonije

Begonije

Vjerovatno vas zanima koje će nove sorte ili vrste biti aktuelne u baštovanstvu u 2014. godini? Mnogi vrtlari povezuju obilježavanje stogodišnjice I Svjetskog rata sa crvenim poljskim makovima tako da će se mnogi vrtovi zacrveniti ovim cvijetom. I 2014. godine biće popularno saditi divlje, poljsko cvijeće, taj trend traje još od olimpijade u Londonu. Za sjenovite vrtove u trendu će biti begonije, one će uveliko zamijenili impatiens.

2014. počinje dvogodišnja zabrana upotrebe neonikotinoida, pesticida odgovornog za pomor pčela. Upotreba treseta će sljedeće godine porasti u pripremi komposta zbog dobre žetve ove godine. Razlog ovome je jeftiniji treset od drugih supstitutivnih komponenti koji se koriste u upotrebi komposta. Povlačenje treseta iz upotrebe se očekuje poslije 2015. odn. 2020. godine. 

Za tržište su proizvođači pripremili mnoštvo neobičnih proizvoda npr. solarne lampe u vidu pingvina. Također, u trendu će biti skulpture, moderne ali i one klasične. Bit svih novih proizvoda je da olakšaju vrtlarstvo pa se unaprijed radujemo novim sistemima za navodnjavanje ili sijanje. U svijetu a i kod nas sve popularniji postaju mali proizvođači cvijeća koji će imati mogućnost da proizvedu raznovrsniji asortiman i na taj način da konkurišu velikim proizvođačima.

Tagged under

Leave a Reply