Šta dvorište čini porodičnim dvorištem

Porodično dvorište može biti uređeno u skoro bilo kojem stilu s tim da mora da obezbijedi fleksibilnost svog izgleda i da ima prostor za igru, zabavu i prostor za objedovanje na otvorenom. Svi ovi elementi su na raspolaganju cijeloj porodici, međusobno se dopunjuju i obogaćuju izgled dvorišta.

KONCEPT

Koncept porodičnog dvorišta se fokusira na, kao što i samo ime kaže, porodicu i njene potrebe i želje. Jedna od potreba je i mjesto za ručavanje koje može biti na terasi a nije neobično da u sklopu se nalazi ljetnja kuhinja i/ili roštilj. Za igru različite porodice imaju različite potrebe. I dok će jednoj sasvim dovoljna biti kutija sa pijeskom koja se po potrebi može premještati, druge porodice žele ljuljaške, klackalice, tramboline, … treće pak žele prirodni pristup zabavi pa će omogućiti penjanje na drvo, posmatranje prirode i otkrivanje interesa svoje djece.

DIZAJN

Igralište u dvorištu može da sadrži velike elemente, koje smo već nabrojali: ljuljačke, klackalice, tobogane i sl. Ako je prostor limitiran ti elementi su u sklopu drugih dvorišnih elemenata kao što je npr. pergola, pa sa nje visi ljuljačka. Poželjno je da su ove vrtne igračke svijetlih boja koje su u skladu sa dobom djeteta. Takođe, boje se trebaju uklopiti sa postojećim dizajnom dvorišta. Ne treba zanemariti i želje djece, pa ako žele da budu skrivena sagradite im šator, kućicu na drvetu i sl.

SLAGANJE

Izuzetno je važno pojedine elemente dvorišta uskladiti, oblikom, bojom i stilom. Boje cvjetnica uskladite sa upotrebljenim bojama. U cvjetne gredice posadite biljke koje su otporne na kidanje i gaženje, kućni ljubimci ili mala djeca nisu skloni tome da paze gdje staju. Izbjegavajte vodeni element ako imate malu djecu ali i oštre i šiljate dekoracije. Napravite kućice za ptice, posadite cvjetnice koje privlače pčele i sl., sve ono što može pobuditi interesovanje djece je dobrodošlo. Klupe i stolice moraju da budu lako dostupne djeci, ne suviše visoke i moraju da budu stabilne kako se ne bi prevrnule. Uključite svoju djecu u brigu o vrtu ali ne na silu.

Leave a Reply