Spavaća soba u francuskom stilu

Svaku spavaću sobu je vrlo lako dekorisati u francuskom stilu. Želite li temu koja će predstavljati vašu dubinu, strast i u isto vrijeme biti bezvremenska? Srećom, Pariz je uvijek tu.

Kao i sam grad, spavaća soba u francuskom stilu može biti elegantna, sofisticirana i puna misterije. Nije sve u ružičastim pudlama i Ajfelovom tornju.

Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte

Pariz je blistavi simbol romantike, visoke mode, šika. Glavni grad Francuske dugo je bio mjesto hodočašća, mladih umjetnika i ljubavnika.  Kroz vjekove uprkos svim nedaćama Pariz je bio i ostao metropolom u svjetskim razmjerima. Posmatrajući Pariz i Francusku u ovom svjetlu vrlo je lako inkorporirati sve ovo u spavaću sobu u francuskom stilu. Nezavisno od očiglednih literarnih, umjetničkih ili arhitektonskih ikona Pariza, grad je ne bogat već prebogat inspiracijom. Izaberite neki od stilova koji su rođeni u Parizu.

  • 16 i 17 vijek, vijek aristokratije i Marije Antonete
  • boemski način života poznatih umjetnika i istorijskih figura Toulouse Lautrec i Gertrude Stein
  • kolijevka visoke mode i njenog uticaja na svijet, Koko Šanel

Sa nekim od ovoh koncepata vaša ideja za uređenje spavaće sobe u francusokm stilu dobiće krila. Samo imajte na umu, uređenje spavaće sobe i stana uopšte ima za cilj da nekom temom ispoljite svoju ličnost sa stilom.

Namještaj koji ima izgled restauriranog, sa elegantnim francuskim linijama je idelana izbor.

Namještaj koji ima izgled restauriranog, sa elegantnim francuskim linijama je idelana izbor.

S obzirom na to da je mnoštvo namještaja, pa i onog sa modernim linijama, inspirisano tradicijom Pariza, neće vam biti teško da nađete odgovarajući namještaj za spavaću sobu u francuskom stilu. Ovo ne znači da trebate zatrpati svoju spavaću sobu sa kitnjastim komadima namještaja. U stvari, najbolji način da vaša tema odiše stilom je ako dodate samo naznake stila kroz vaš dizajn. Znači držite se dalje od kreveta na sprat u obliku Ajfelovog tornja i razmislite o: sofi u francuskom stilu, drvenim komadima u stilu restauriranog namještaja, klasičnim komodama, elegantnim ogledalima. Pronađite na internetu slike interijera iz 17. vijeka. Odaberite komade namještaja koji bi se uklopili sa muzikom Edit Piaf u pozadini. Nemojte zaboraviti da je tema samo vodič u uređenju a ne sveta knjiga koju morate slijediti. Razsmislite o akcentovanju svoje sobe u francuskom stilu sa:  elegantnim ručkama za plakare i komode, abažurima za lampe, tapetama. mali komadi kao na primjer ručke za namještaj pokazaće da ste utrošili dodatno vrijeme i napor kako bi vaša spavaća soba bila zaista elegantna. Potražite stvari koje u svom opisu imaju “restaurirano” ili “shabby chic”, to je istinski pariski stil. Prilikom izbora tapeta izbjegavajte bilo kakve upadljive naputke, tipa Ajfelovog tornja.

Prilikom dekorisanja bilo koje prostorije u zadatu temu vrlo se lako možete izgubiti. Držite se svoga stila i osmišljenog dizajna. Ako ste bili u Parizu, iskoristite slike i predmete koje ste donijeli i kao dekoraciju i kao inspiraciju. Omiljeno francusko vino izložite, a etiketu uokvirite i okačite na zid. Omiljeni francuski film inkorporirajte u svoj dizajn. Pronađite poster i okačite ga na zid. Najljepše je to da Pariz nije nikoga ostavio ravnodušnim, i vaša soba treba da bude ista takva.

Tagged under

Leave a Reply