Spavaća soba, prirodno i udobno

Šta je country stil u uređenju? Potiče iz SAD, sa dalekog zapada. I danas je vrlo popularan širom svijeta. Country stil je prirodan, udoban, sa jednostavnim i prijatnim doživljajem prostorije koji se postiže toplim bojama, miješanim teksturama koji daju osjećaj patine.

Omiljen je iz razloga što se može prilagoditi svim ukusima, odgovara i ženskom i muškom senzibilitetu. Spavaća soba u country stilu stvara sliku vas, sklupčanih sa dobrom knjigom, dok mačka prede pod vašim nogama a kiša dobuje po prozorima. Spavaća soba u country stilu obiluje toplim bojama, grubo tesanim drvetom i antiknom završnom obradom.

Koristite dežene sa prirodnim motivima.

Koristite dezene sa prirodnim motivima.

Boje

Jedine boje koje se ne uklapaju u country stil su hladne sive, mnogo crne, metalik. Tajna je u održavanju boja u dijapazonu koji daje osjećaj spokojstva. Najčešće se koriste boje kao što su krem, bijela, svijetlo smeđa, puter žuta, sve nijanse plave, crvena. Takođe za zidove možete koristiti i tapete sa uzorkom sitnog cvijeća, vina, zvijezda, starog drveta, pa čak i karirane uzorke.

Zavjese trebaju biti lagane. Možete biti slobodni da koristite obične bijele zavjese, nemojte da budu suviše široke kako ne bi stvarale prekobrojne nabore. Drveni pod je obavezan kod country stila. Od tepiha koristite vunene tepihe nebojene ili sa nekim prirodnim motivom. Za country stil je karakterističan namještaj koji sa svojom grubom obradom treba odati utisak korišćenja ali i pažljivog održavanja. Kada sagledamo sve što smo naveli spavaća soba u ovom stilu treba izgledati kao topao kutak ali korišten već decenijama i održavan s ljubavlju jer čuva najljepše moguće uspomene.

Ovakav kovčeg koji stoji u podnožju kreveta možete i sami napraviti.

Ovakav kovčeg koji stoji u podnožju kreveta možete i sami napraviti.

Namještaj

Nemojte koristit hromiran namještaj, nepravilne i neprirodne oblike, stakleni namještaj. Koristite drvo, to ovom stilu daje toplinu i udobnost. Kolonijalni, rustični i tradicionalni stil blisko se prepliću sa country stilom. Smeđa boja je najčešća kod izbora namještaja. Takođe, možete koristiti namještaj od pruća bilo u prirodnoj boji ili obojen.  Stara komoda, komoda sa starim ogledalom na vrhu, neke stare pohabane stolice – sve se to odlično uklapa u country stil. Ormari od punog drveta su idealni za skrivanje televizora i druge tehničke opreme, naravno koristite ih i za odjeću, obuću i sl. Stari kovčeg sa sjedištem na gornjoj strani na dnu vašeg kreveta neka vam posluži za čarape. I na kraju da bi upotpunili izgled svoje country sobe nabavite stolicu za ljuljanje. Ne zaboravite da sav namještaj bude vintage, rustičan, antikan, napravljen od prirodnih materijala, grubo obrađen sa cvjetnim ili nekim drugim dezenom.

 

Krevet je velik i masivan, ali udoban.

Krevet je velik i masivan, ali udoban.

Krevet

Krevet je najveći komad namještaja u spavaćoj sobi, zauzima centralno mjesto. Prvo što vam privuče pažnju kada uđete u spavaću sobu biće krevet. Krevet mora biti udoban. Country stil kreveta podrazumijeva masivan krevet, suknjica koja visi oko kreveta do poda,    vunena deka tradicionalnog dezena smotana u predjelu nogu, mnogo jastuka različitih dezena. Iako krevet treba odavati utisak prohujalih vremena postarajte se da nabavite kvalitetan dušek za dobar san.

Accessories u country stilu

Ne pretjerujte! Mnogo nepotrebnih sitnica samo će skupljati prašinu i alergene. Držite se teme u spavaćoj sobi i da su svi dodatci korisni i jednostavni. Jednostavni ram za ogledalo, svijećnjak sa uskim bijelim svijećama ili električnu kopiju uljne lampe, drvene police, umjetničke slike koje prate temu sobe. Cvijeće bilo svježe ili sušeno, uramljene fotografije porodice.

Country stil na malo drugačiji način.

Country stil na malo drugačiji način.

Country stil je vrlo jednostavan za uređenje, iznenadićete se koliko stvari možete sami napraviti. Uvijek se ljepše buditi u spavaćoj sobi koja odiše udobnošću i toplinom.

Tagged under

Leave a Reply