Sobne biljke koje se lako uzgajaju

Šta vas može razveseliti kada se magla spusti oko vas, kada kišica rominja danima, kada čim izađete napolje osjetite miris smoga? Vaše sobne biljke! Ako mislite da niste dovoljno stručni da se starate o sobnim biljkama pokazaćemo vam koje sobne biljke možete uzgajati bez mnogo truda.

PeperomiaPeperomia – postoji nekoliko sorti ove sobne biljke koju odlikuju mesnati listovi sa jasno izraženom teksturom. Vrlo se lako uzgaja. Zalijevajte je tek onda kada joj se zemlja osuši, mlakom vodom koja je prenoćila. Nemojte je držati na direktnom svjetlu. Peperomia će najbolje rasti pri stalnoj temperaturi od oko 20°C. Biljke svjetlijih listova daće vašem sobnom vrtu boju. Naraste do visine od oko 30cm a tolika joj je i širina. Ova biljka je otrovna držite je dalje od djece i  kućnih ljubimaca.

CissusCissus rhombifolia – prekrasna sobna puzavica vrlo laka za uzgoj. Neki je još zovu i kućni bršljen.  Cissus je loza za koju ćete morati pripremiti mrežu po kojoj će se penjati. Lišće joj je sjajno, reckavo i daje sjajnu teksturu. Cissus možete posaditi i u viseće korpe. Zemlju održavajte vlažnu ali ne i mokru. Voli srednje osvjetljena mjesta, npr. samo jutarnje  sunce. Držite je u sobama gdje je temperatura preko dana oko 20°C.

dracenaDracena – ova sobna biljka ima oblik kukuruza sa listovima koji izlaze iz debele stabljike. Listovi su dugački, sa žutom linijom koja se pruša njihovom sredinom. Dracena se obično sadi u grupama u jednu saksiju. Ako vam postane previsoka presjecite je na 3’cm od zemlje, uskoro će odatle krenuti novi izdanci. Zalijeva se tek kada se površinski sloj zemlje osuši. Stavite je na svijetlo mjesto. Najbolje raste u prostorijama sa temperaturom oko 20°C. Može narasti izuzetno visoka čak do 3m. Dracena je otrovna biljka pa je držite van dosega djece i kućnih ljubimaca.

difenbahijaDifenbahija (Dieffenbachia) – nekoliko srodnih biljaka dijeli ime difenbahija. Svima je zajednička stabljika koja liči na stabljiku trske.  Listovi su im prelijepi kombinacija zelene , bijele i žute boje. Možete ih uzgajati u grupama da bi dobili žbunasti izgled ili ako želite izgled drveta, jednu u saksiji. Difenbahije podsjećaju na trope pa ako želite takav izgled nemojte ih zaboraviti. Narastu do 180cm u visinu i 90cm u širinu.  Sklonite ih sa direktnog sunčevog svjetla. Redovno zalijevajte tako da im je površinski sloj zemlje uvijek vlažan. U saksije obavezno postavite drenažu. Dobro će rasti i na temperaturi od 30°C. Difenbahija je otrovna, izaziva iritacije kože i sluzokože pa je stavite van dosega djece i kućnih ljubimaca.

marantaMaranta ili Sansevieria trifasciata – spada u porodicu sukulenata. Ima predivne mesnate, raznobojne listove koji su u vidu mača. Vrlo lako se uzgaja jedina stvar na koju morate paziti je da je ne zalijevate previše. Previše zalijevanja može dovesti do truljenja korijena.  Stavite je na svjetlo mjesto, sačuvajte je od podnevnog, jakog sunca. Naraste do visine od 120cm. U proljeće bi joj treblo zemlju obogatiti novom. Zalijevajte je tek kada joj se zemlja osuši.

Tagged under

Leave a Reply