Sive dnevne sobe za svaki dom

Razmišljate li da svoju dnevnu sobu uredite u sivoj boji? Niste jedini. Sive dnevne sobe su u posljednje vrijeme izuzetno popularne ali i prilagodljive. One mogu da budu moderne i elegantne, tople i energične.  Svaka nijansa sive je sposobna da kreira drugačiji izgled, osjećaj i stil dnevnog boravka. Tako na primjer, ako želite da stvorite moderan ugođaj u dnevnoj sobi odlučite se za tamnije, hladnije i dramatičnije nijanse sive koje su samo na korak od crne, u drugu ruku ako želite stvoriti vintage atmosferu u dnevnom boravku upotrijebite sivu u koju su dodane plava i zelena.

Uređenje sive dnevne sobe je relativno jednostavno. Pored odgovarajuće nijanse sive koju želite implementirati razmislite o dezenima i akcentima kojima ćete stilizovati dnevni boravak.

U modernim dnevnim boravcima to mogu biti geometrijski motivi u crno-bijeloj kombinaciji, dok u shabby chic ili seoskom stilu upotrijebite cvjetne motive, pruge ili tačke.

Nemojte podcjenjivati učinak akcentnih boja u sivom enterijeru. U ovoj dnevnoj sobi narandžasta naslonjača učiniće čudo a izgled prostorije promijeniti iz temelja. Ipak, ako niste ljubitelj svijetlih boja akcentirajte sa sivom bojom koja je suprotne nijanse od one koje ste upotrijebili za primarnu boju.

U nastavku pogledajte nekoliko primjera koji vam mogu biti inspiracija ako se odlučite za sivu dnevnu sobu.

U ovoj modernoj dnevnoj sobi upotrijebljeno je nekoliko nijansi sive boje. Zidovi su pastelne sive boje. Chesterfield sofa je presvučena bogatim plišem sive boje. Tepih je predimenzioniran u sivoj boji a obod crne boji cijelom izgledu daje dramu. I na kraju akcentno je upotrijebljen pink stolić koji svojom bojom unosi energiju u cijelu prostoriju, smekšavajući cjelokupni izgled.

Tamno sivi zid može da bude prelijepa akcentna tačka cijele prostorije ali da biste istakli njegovu ljepotu morate ga naglasiti umjetničkim djelima razigranih boja. Sofa i tepih koji su svjetliji od zida omogućiće da soba prodiše i da izgleda svjetlije. Na kraju je sve oživljeno mnoštvom dezena upotrijebljenih na dekoracijama.

Kreirajte opuštajući dnevni boravak upotrebom zagasitih nijansi sive boje. I dok su zidovi sive boje koji dnevnom boravku daju toplinu namještaj je bijel oplemenjen jastucima na kojim dominiraju dezeni sa sivom bojom. Dubina je postignuta upotrebom taburea koji je zamjena za stolić. Sve je personalizovano i smekšano galerijom porodičnih fotorgafija koje su izložene simetrično.

Malo šta podsjeća na toplo i domaćinski kao motivi prirode. Ova moderna dnevna soba izgleda tako toplo i udobno upravo zahvaljujući motivima lišća koji su prisutni na tapetama, štofu sofe, jastucima,  tepihu, … Iako boje nisu iste, zahvaljujući istom motivu sve izgleda skladno. Naravno, zajedničko svmu je da je osnovna boja siva.

Stil sredine prošlog vijeka je aktuelan i dalje pa je u tom stilu uređena i ova dnevna soba. Kao što ste vjerovatno primjetila fokusna tačka je ova velika podna lampa u bijeloj boji. Akcentne boje su zagasite ali jake: boja trešnje, isprana ružičasta i tamno crvena. siva u kombinaciji sa nijansama crvene je dobitna kombinacija posebno kada se radi o modernim eneterijerima kao što je ovaj.

Kao što ste vidjeli sa sivom bojom je lako dekorisati. Nekoliko elemenata druge nijanse ili boje prostoriju mijenja iz osnove a vama pruža mogućnost da imate novi izgled za svako godišnje donba.

Tagged under

Leave a Reply