Shabby chic zavjese

Dom uređen u shabby chic stilu prosto je nemoguće zamisliti bez odgovarajućih shabby chic zavjesa. Prilikom izbora odgovarajućih zavjesa potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih stvari: da li želimo cijeli ili samo dio prozora prekriti, koliku dužinu zavjesa želimo, koja je granica između shabby chica i kiča. Zbg svega ovoga shabby chic zavjese nisu samo zavjese već i sastavni dio dekora doma.

Shabby chic omogućava kombinovanje antiknih predmeta sa novim komadima namještaja koji odgovaraju ovom stilu. Kao što vjerovatno znate najzastupljenije boje su svijetle, katkad isprane i pastelne, kao što su: boja slonove kosti, krem, bijela, roza, svjetlo plava,… Shabby chic zavjese trebaju pratiti osnovne boje prisutne u enterijeru.

Shabby chic zavjese1

Kod izbora tkanine za zavjese treba se zadržati na prirodnim materijalima. Svila, pamuk, lan, saten,… kupite što je kvalitetniji moguć materijal.Geometrijski i moderni uzorci ne uklapaju se u ovaj stil. Ako se već odlučite za tkaninu sa dezenom izaberite prirodne motive kao što su: ruže, divlje cvijeće, orhideje, listovi, morski i sl. Enterijeri u shabby chic stilu trebaju da izgledaju svijetlo i prozračno pa sa tim na umu i izaberite zavjesu odgovarajuće debljine.

Tanka je granica između odgovarajućih i kič zavjesa

Shabby chic zavjese2

Shabby chic zavjese su vrlo često višeslojne. Gdje se kombinuju materijali različite debljine i boje ali slične visine. Suknjice se vrlo često koriste ali ne samo na vrhu zavjesa već i prišivene na dno. Umjesto klasičnih garnišni mogu se upotrijebiti garnišne u vidu grane i sl. materijala što prostoru daje prirodan i svjež izgled.

Suknjice mogu biti na vrhu ali i na dnu zavjesa

Shabby chic je omiljen stil mnogima, uz odgovarajuće zavjese, vaš dom će prosto bljesnuti novim sjajem i prostor učiniti prozračnijim i svježijim.

Tagged under

Leave a Reply