Savršene dnevne sobe

Stvari koje će učiniti da vaša dnevna soba od uobičajene postane fenomenalna. Iako su kod nas dnevne sobe i dalje pretrpane, bez jasnog oblika i stila nikada nije kasno da raskrstite sa prošlošću i svoju dnevnu sobu uredite na nov način. Bez obzira za koji se stil odlučite sljedećih pet trikova imaće veliki uticaj na cjelokupni izgled i atmosferu u njoj.

Dnevna soba treba fokusnu tačku ili mjesto na kome će se vaš pogled zadržati. To može biti: kamin, slika, rasvjetno tijelo, itd. Ako već nemate fokusnu tačku kreirajte je, npr. predimenzionirano ogledalo na najudaljenijem zidu. I televizor može biti fokusna tačka pa se potrudite da ga na odgovarajući način postavite. Kauč ili sofa je najčešće najveći komad namještaja udnevnoj sobi pa izbor odgovarajućeg mjesta može da bude od presudne važnosti za dojam u njoj. Možda najbolji savjet je da vaš kauč stavite nasuprot vrata i da ga okrenete ka njima. Ako se pak odlučite dakauč stavite tako da je okrenut leđima ka vratima onda na njih stavite odgovarajuću komodu ili stol.

Postarajte se da dnevna soba bude u balansu. Da se priča koju želite stvoriti ne završi samo na sofi da pogled nakon toga pređe na ogledalo, pa na tepih, zavjesu, slike, komodu ,… Nikada ne grupišitenamještaj samo u jednom dijelu sobe. Grupisanje izvršite ili na sredini ili na nekoliko mjesta (kutak za čitanje, salon, dio sa garniturom za sjedenje i td.). Dnevnu sobu posmatrajte kao vagu a namještaj kao utege.

Uređena dnevna soba mora da ima fenomenalan tepihTepih je dekorativan i funkcionalan element. Prije nego ga kupite definišite kako ćete koristiti dnevnu sobu i da li vam treba jedan ili više manjih tepiha. Ne bojte se eksperimentisati.

Dnevni boravak mora da izgleda udobno i „završeno“. Posljednji korak u uređenju dnevne sobe je postavljanje dekoracija. Umjesto jednog centralnograsvjetnog tijela izaberite nekoliko manjih. Prostor smekšajte jastucima i prekrivačima. Poigrajte se slojevitošću.

Leave a Reply