Savjeti za uređenje garsonjere

Život u malom prostoru zahtijeva inovacije i razmišljanje posebno ako prostorija mora da ima više funkcija. Garsonjera će vas staviti u neugodnu situaciju ako imate vikend goste a naročiti goste koji će ostati duže. 

Multifunkcionalan namještaj.

Kauč na razvlačenje.

Ovakve situacije zahtijevaju kreativnost a biće vam potreban dodatni napor da i stilski zadovoljite. Kreiranje multifunkcionalnog prostora koji treba da služi i kao dnevna soba i kao spavaća soba a da ne izgleda kao zatvorska ćelija je moguće a može biti i stilski interesantno. Mnoge su situacije kada će vam trebati multifunkcionalan prostor, pa čak i kod većih stanova, na primjer kada se poveća broj članova porodice.

Vazdušni dušek može biti prva pomoć u takvim situacijama ali nikada trajno rješenje. Transformacija spavaće sobe u dnevnu sobu i obrnuto, može biti jednostavna kupovinom kauča na razvlačenje. I ugaone garniture mogu biti dobro rjršenje ali pod uslovom da vam prostorije nije isuviše mala. Ako imate dovoljno veliku prostoriju možete je podijeliti na dva dijela policom za knjige. Posteljinu vrlo lako možete spremiti u sanduk na točkićima koji vam može poslužiti i kao kafe stolić. Mnogo je ideja koje mogu da kreiraju osjećaj dvije sobe u jednoj, su:

Ako je potrebno da fizički podijelite prostor na dva dijela odlučite se za staklene panele, mogu biti od pjeskarenog stakla ili da nalijepite samoljepljivu folju na njih.

Japanske Shoji pregrade su takođe dobro rješenje za fizičku podjelu jednog prostora. Praktične su iz razloga jer se lako postavlaju i lako uklanjaju, a zbog drvenih ramova prostoriji daju osjećaj topline.

Pored fiksnih pregrada dobro rješenje za male sobe su klizna vrata i zastori.  Pravilno postavljeni zastori mogu biti stilski vrlo primamljiv element.

Police za knjige i uopšte plakari su jedno od trajnih rješenja za stvaranja osjećaja dva prostora u jednom. Police za knjige se mogu iskoristiti i na način da sa jedne strane budu police a sa druge bude plakar. Ako vam je prostor bez mnogo prirodnog svjetla plakar nikad nemojte postaviti da bude od poda do plafona kako bi bar malo svjetlosti moglo da se probije do tamnijih dijelova prostorije. Vrlo je važno da male prostorije imaju dovoljno prirodnog svjetla tokom dana.

Dekorateri koriste različite tehnike kako bi vizuelno povećali prostor. Moguće je pomoću boja zidova, aksesoara i namještaja definisati funkciju pojedinih dijelova sobe. Određene boje će prostoriji dati prostranost ako se implementiraju na krevet, kauč, sofu ali i na prozore u vidu različith zavjesa. Korištenje rasvjete u tamnijim dijelovima prostorije povećaće sobu.

Izbor podova i prostirki za podove će takođe pomoći u pretvaranju sobe iz jedne u drugu. Tepih može da definiše prostor i da odvoji dva dijela prostora. Tepisi ne smiju da budu od zida do zida već više da akcentiraju određenu površinu. Svijetle površine kao pločice, laminat ili parket, koje reflektuju svjetlo, prostor će učiniti svjetlijim i većim.

Pored kreveta, sofe, trosjeda, ugaone garniture svaka garsonjera mora da posjeduje i stoliće, police, komode… Najbolje rješenje za veće komade namještaja je da bude na točkićima kako bi lakše mogli da ga pomjerate i da bude multifunkcionalan npr. sanduk koji služi i kao kafe stolić i ostava za posteljinu. Odlično rješenje je i da okačiti kabinete na zid čim dobijate prostor ispod njih slobodan,npr. kutak za čitanje. Ako volite da ugostite goste razmislite o kupovini stola i stolica na rasklapanje koje ćete poslije upotrebe lako sklopiti i ostaviti u plakar.

Da zaključimo, malen prostor ne treba da znači da mora biti pretvoren u skladište. Garsonjere mogu biti stanovi sa stilom, još udobniji i topliji od većih stanova.

Tagged under

Leave a Reply