Savjeti za osvjetljenje u dnevnoj sobi

Bilo da planirate poboljšanje postojeće rasvjete i postavljanje nove, pročitajte naše savjete možda vam pomognu. Koncept slojevitog osvjetljenja je najbitniji za dnevne sobe, mjesto gdje ljudi borave zajedno najviše vremena bilo da razgovaraju, gledaju televiziju, koriste laptop i sl.

Rasvjeta koja se ne vidi direktno već se vidi igra svjetlosti na plafonu.

Rasvjeta koja se ne vidi direktno već se vidi igra svjetlosti na plafonu.

Dizajneri enterijera ne vole da koriste ugradne rozetne, umjesto toga koriste svjetla koja se odbijaju od plafon. Ova rasvjetna tijela se ne vide i smještena su šupljine u plafonu. Ovakvo ambijentalno osvjetljenje odbija se o plafon i stvara osjećaj površine od koju se odbija svjetlost, kao sunce od vodu. Korištenje osvjetljenja koje se “igra” po plafonu  djeluje na ljude da gledaju gore a ne u pod. Dizajneri takođe savjetuju da ugradite osvjetljenje u manje prostre u zidu. Takođe, možete staviti fluorescentnu rasvjetu iza određenih dijelova namještaja, slika ili nekih drugih krupnijih komada enterijera.

svjetlosnayavjesa

Svjetlosna zavjesa.

Možete da napravite i svjetlosne zavjese, to ćete uraditi tako što ćete rasvjetna tijela usmjeriti na zid. Možete koristiti rasvjetu sa plafona ili podnu. Već ste upoznati da su sve vrste lampa idealne za osvjetljenje sobe i stvaranje određenog ambijenta.

 

Akcentiranje određenih elemenata u dnevnoj sobi.

Akcentiranje određenih elemenata u dnevnoj sobi.

Ako želite da akcentirate određene elemente u dnevnoj sobi koristićete lampe čiju ćete svjetlost usmjeriti na taj objekat npr. slike, skulpture, police za knjige itd.

 

Za stvaranje određenog ambijenta morate imati ideju šta želite da uradite a potom da je operacionalizujete prvo razvođenjem elektro instalacija a zatim postavljanjem rasvjetnih tijela.

Tagged under

Leave a Reply