Savjeti za osvjetljenje kuhinje

Dobro planirano preuređenje kuhinje uključuje  osvjetljenje u arhitektonske i dekorativne detalje prostorije. Ovo su neki od glavnih faktora koje treba razmotriti.

Izbjegavajte upadljive greške

Kod ugradnje rasvjete u kuhinju, jedna od najučestalijih grešaka je osvjetljivanje prostorije sa samo jednim rasvjetnim tijelom. Krajnji rezultat jeste to da ta ista svjetlost vizuelno nadjačava sve u prostoriji.

Različite vrste svjetla

Jedan izvor ne može pružiti svu potrebnu svjetlost za kuhinju. Potpuno osvjetljenje kuhinje je mješavina 4 različite vrste svjetlosti:

Radno svjetlo – obezbjediće adekvatnu svjetlost za kuhinjske poslove kao što su sjeckanje povrća i čitanje recepata. Optimalan položaj jeste između glave osobe i radne površine, dakle najefikasnije mjesto za ovo svjetlo jeste ispod gornjih kuhinjskih elemenata.

Ambijentalno svjetlo – daje prostoriji notu ugodnosti te omekšava sjene. Ukoliko kuhinjski elementi ne dosežu sve do plafona, međuprostor bi bio idealan za pozicioniranje ambijentalnog svjetla.

Akcentno svjetlo – daje dubinu i dodatnu dimenziju vašoj kuhinji. Primjer akcentnog svjetla jesu ugradne sijalice unutar kuhinjskih kabineta sa staklenim vratima. Njihova uloga jeste da naglase umjetnine, neki suvenir ili pak skupocjeno posuđe koji se nalaze u ovim kabinetima.

Ukrasno svjetlo – dodaje živost u prostor.

Kuhinjsko svjetlo moderna kuhinja rasvjeta u u kuhinji smeđa kuhinja

Prigušivo svjetlo 

Kao i u svakoj drugoj prostoriji, mogućnost podešavanja nivoa svjetlosti je idealna i u kuhinjama. Osigurajte se sa nekoliko odvojenih prigušivih sijalica koje će obezbjediti sve prethodno navedene vrste svjetlosti.

Kuhinjska rasvjeta, zeleno svjetlo, moderna bijela kuhinja, napa

 

Tagged under

Leave a Reply