Sadnja tulipana ili lala

Samo je nekoliko vijesnika proljeća lijepo kao što su tulipani. Ako želite da vaš vrt u proljeće zasja u punom sjaju, tulipani su u tom slučaju nezaobilazni. Već sada počnite sa pripremama vrta za proljeće.

Počnite sa visoko kvalitetnim lukovicama. Njih možete naručiti internetom ili ih kupiti u vrtnim centrima. Najpoznatiji proizvođač lala i lukovica lala je Holandija. Holanđani ljubomorno čuvaju kvalitet svojih tulipana pa je kupovina ovih lukovica najbolje rješenje. Ako kupujete lukovice u vrtnim centrima sada je najbolje vrijeme da ih posjetite, na početku sezone. Birajte samo one lukovice koje su čvrste i bez oštećenja. Kupujte tulipane po sortama a ne bojama. Crveni tulipani su dostupni u velikom broju sorti pa vam vrt može izgledati isuviše šareno. Također, određene sorte će cvjetati kasnije ili ranije u odnosu na druge, pa ćete imati rupe u cvjetnim lejama. U toplijim područjima, tulipani neće baš najbolje uspjeti, prije sadnje ih držite u frižideru 6-8 sedmica. Najbolje sorte su Darwin hibridi i Single Late. One imaju dugačke i snažne stabljike otporne na kišu i vjetar. Naravno, vama ostavljamo izbor sorti. Prilikom planiranja vrta izaberite biljke koje ćete saditi sa tulipanima ili koje će biti njihova pozadina. Žute tulipane sorte Angelique možete saditi sa nezaboravkom sorte Carmine King.

Tulipani se sade na dubinu od 20-ak cm kada je temperatura tla oko 16°C. Najbolje vrijeme za sadnju je od kraja septembra do kraja oktobra što zavisi od klime u vašem području. Lukovice se sade na mjesta koje su izložena suncu. Izbjegavajte sadnju na površinama gdje se voda zadržava ali i koja su podložna kasnim mrazevima. Iskopajte rupu i u nju položite lukovice tulipana sa vrhom okrenutim na gore. Ako niste sigurni koja je strana gornja, lukovice možete položiti i na stranu. Ako je zemlja pjeskovita sadite na dubinu od 30cm, u suprotnom, sadite na dubinu od 20cm.  Dublja sadnja održava lukovice hladnim. Lukovice se sade u grupama na rastojanju od 5cm. Na 5m² posadite oko 250 lukovica. Prije zatrpavanja lukovica prihranite ih umjetnim gnojivom na bazi nitrogena (NPK) specijalno napravljenim za cvjetnice. Prilikom sadnje u grupama postarajte se da su lukovice tulipana/lale posađene na istoj dubini, to će omogućiti da cvjetaju u isto vrijeme. Potom zatrpajte lukovice sitnom zemljom i zalijte, sljedeći put ćete ih zaliti kada izbiju prvi listovi. Kako bi lukovice zaštitili od niskih temperaatura, 15-ak dana poslije sadnje, prekrijte ih pokrivkom za tlo. Pokrivka za tlo ima funkciju da sačuva lukovice od niskih temperatura u hladnim područijima ili da ih drži hladnim u toplim.

Tagged under

Leave a Reply