Rustična kupatila, prostori inspirisani prirodom

Drvo, drvo, drvo … upotrijebite drvo gdje god je to moguće. Ne brinite oko neravnina i drugih nesavršenosti upravo je to draž rustičnog stila. Bitno je da je drvo samo pravilno tretirano kako bi moglo podnijeti povećanu vlažnost koja vlada u kupaonici. Rustični stil ima nekoliko podstilova ali sve definiše jedno – upotreba prirodnih materijala u svom neobrađenom ili malo obrađenom obliku.

Sve što izgleda staro uklopiće se u ovaj stil, limene kante, ponjave, fenjeri, pletene korpe … ako vam se sviđa neki element koji nije pravljen za kupatilo a mislite da može u njemu da posluži ne oklijevajte da ga upotrijebite.

BOJE

Koristite boje inspirisane prirodom. Na primjer, možete iskoristiti: nijanse sive (boja kamena), smeđu (boja starog drveta), tamno zelenu (boja lovačke odjeće), … Male kupaonice obojite u svijetlo zelenu a aksesoar izaberite u tamno smeđim nijansama. Velike kupaonice pak možete da obojite i u tamnije boje ili možete kombinovati dvije sive nijanse od kojih je jedan tamnija druga svjetlija.

POD

Svakako preporučujemo da bar jedan dio poda u kupatilu bude drveni. Postavite pod koji će izgledati kao da su upotrijebljene korištene daske. Kombinujte ovakav drveni pod sa pločicama koje su manjih dimenzija na primjer veličine 10x10cm. One bi trebale stvoriti utisak prošlih vremena. Pazite na lakove kojima ćete tretirati drvo. Ovakvi podovi moraju biti vodootporni. Najbolje je upotrijebiti podove od hrastovine i borovine. Za prekrivku za pod upotrijebite ponjave. Ponjave će dati kupaonici rustičan izgled.

ZAVJESE I PEŠKIRI

Ako se odlučite za upotrebu zavjese za tuš izaberite neku tamnije boje sa motivima divljine, npr. šuma, jezera, ribe, divlje životinje i sl. Peškiri neka budu neutralnih boja eventualno tamno zelene boje. Urolajte ih i ostavite u pletene korpe. Najljepšu sliku ćete stvoriti upotrebom starinskih lanenih ručnika sa resama.

ZIDNE DEKORACIJE

Jedna od najljepših ali i najzahtjevnijih zidnih dekoracija u rustičnom kupatilu je postavljanje dasaka na zid u vidu panela. Umjesto drvenih panela možete postaviti i dekorativne zidne obloge sa izgledom stare cigle. Jedna od bitnijih stvari u rustičnom kupatilu je i ogledalo. Postavite ogledalo na zid nasuprot kadi ili iznad kade, ovalni ram okrenite vodoravno, ogledalo uramite ramom sa patinom. Takođe, na zid postavite police, obična, grubo obrađena daska biće dovoljna.

OSVJETLJENJE

Osvjetljenje je bitno u kupaonici, međutim kod rustičnog stila rasvjetna tijela tj. njihov izgled je potrebno prilagoditi stilu. Ali isto tako u rustičnim kupatilima možete upotrijebiti staklene lustere koji će svojom elegancijom i raskošom biti kontrast ostalim elementima u kupaonici.

Mnogo je načina da svoju kupaonicu uredite u rustičnom stilu a sa našim savjetima malo ćete olakšati posao. Sigurni smo da će vam se ovaj izgled kupaonice svidjeti jer su kupaonice u rustičnom stilu, tople, ugodne i udobne.

Tagged under

Leave a Reply