Riješite se potencijalnih uzročnika raka u vašem domu

Mnoga sredstva za čišćenje koja koristite u vašem domu sadrže kancerogene materije kao što su: formaledhid, nitrobenzen, metilen hlorid, naftalen i sl. Da ne pominjemo i druge supstancije koje oštećuju vašu jetru, bubrege, nervni sistem. U nastavku teksta pogledajte gdje se to sve u vašem domu nalaze potencijalni uzročnici malignih oboljenja i na kojih način da ih zamjenite drugim, netoksičnim sredstvima.

osvj-vazduha

1. Osvježivači vazduha: Često sadrže kancerogene supstance naftalen i formaldehid. U istu svrhu možete koristiti zeolit ili prirodne mirise iz esencijalnih ulja.

parafinske-svijece

2. Svijeće: Izbjegavajte parafinske svijeće jer one tokom sagorjevanja oslobaćaju mnogo toksičnih supstanci od kojih su dvije kancerogene, a to su toulen i benzen. Umjesto njih koristite svijeće od pčelinjeg voska jer su potpuno prirodne, a i traju 3 puta duže od parafinskih.


mokro--wet-cleaning3.Deterdženti za tepihe i presvlake namještaja: 
Praktikujte metodu mokrog čišćenja (wet-cleaning). Mokro čišćenje je profesionalna metoda uz pomoć posebnih uređaja i ekoloških deterženata.

4.Hemijsko čišćenje: Birajte odjeću koja ne treba [highlight]perhloretilen[/highlight] da bi se očistila

hemijsko-ciscenje

insekticid5. Sredstva protiv buva, krpelja i vaši: Izbjegavajte sredstva na bazi lindana.

 

 

 

 

 

boje i lakovi6. Boje i lakovi: Uvjek koristite one sa niskim VOC sadržajem.

 

VOC (eng. Volatile organic compaund)-isparljivo organsko jedinjenje je bilo koje organsko jedinjenje koje ima početnu tačku ključanja jednaku ili manju od 250°C na standardnom pritisku od 101.3kPa.

klopka za mrave7. Pesticidi u domaćinstvu: Koristite prirodne metode za suzbijanje insekata u vašem domu.

 

 

 

 

8.Mikrotalasi: Nikada ne zagrijavajte hranu u plastičnoj ambalaži ili posudi.

mikrotalasna

Tagged under

Leave a Reply