Razmnožavanje ruža reznicama

Septembar mjesec je pravo vrijeme za razmnožavanje ruža. Ako već odavno imate želju da imate neku ružu, sada je vrijeme da nabavite njenu reznicu i posadite je u svoj vrt kako bi je već sljedeće godine imali i u svom vrtu.

reznice_ruze_1Razmnožavanje ruža reznicama je vrlo lako. Izbor reznice je veoma bitan. Najbolje je da izaberete izdanak ruže koji ima na sebi cvijet i to koji se tek treba otvoriti ili onaj sa koga su latice počele da opadaju. Ovi izdanci imaju najviše šansi da se ožile. U njima je najveća koncnetracija ružinih hormona što za posljedicu ima veću šansu da vam se ruže prime. Izaberite reznice koje su zdrave, debljine hemijske olovke, sve deblje od toga imaće manje šanse da se prime. Stabljika treba da bude prava, bez krivina. I na kraju, birajte ovogodišnji izdanak.

reznice_ruze_2Reznice bi trebale biti dugačke oko 25cm. Zarežite ih na oba kraja ukoso oštrim makazama, odmah ispod članka. Potom im uklonite sve lišće (možete ostaviti par listova pri vrhu reznice ako želite). 

reznice_ruze_3Kraj reznice koji ide u zemlju umočite u hormon rasta koji možete naći u svim poljoprivrednim apotekama. On će omogućiti da se reznica ožili. Međutim, ako niste u mogućnosti izostavite ovaj korak.

Iskopajte kanal dubok oko 15 cm u sjenovitom dijelu vrta. Kanal neka ima jednu potpuno vertikalnu stranu. Na dno kanal naspite nekoliko lopata sitnog pijeska. 

reznice_ruze_4Postavite reznice ruže u iskopani jarak i to tako da dvije trećine reznice budu u zemlji. Krajve reznice u zemlji zabodite u pijesak koji ste ubacili u jarak. Nogama zbijte pijesak oko reznica kako bi istisnuli vazduh u njemu. 

reznice_ruze_5Zatrpajte reznice zemljom. Nemojte isuviše pomjerati reznice kako ih ne bi oštetili pa je najbolje da ovaj posao obavite rukama. Dobro utabajte zemlju a potom reznice ruže zalijte.

Pored sadnje direktno u zemlju, reznice ruže možete posaditi u saksije. Kada se reznice ožile u saksijama, onda ih presadite u vrt. Reznice posađene u tlo tokom zime će trebati zaštitu. Dovoljno je da ih zatvorite u presječene plastične boce u kojima izbušite nekoliko rupa sa strane. Javite nam se slikama svojih  ruža uzgojenih na ovaj način.

Tagged under

Leave a Reply