Razmnožavanje hortenzija reznicama (vegetativno)

Razmnožavanje hortenzija Hydrangea je lako i jednostavno.  Iako mnogi pokužavaju ožiliti hortenzije u vodi, puno sigurnije je, i bolje, to uraditi u supstratu. Pokazaćemo vam u nekoliko jednostavnih koraka kako sami uraditi razmnožavanje hortenzija. Prije nego počnete pripremite: supstrat za cvijeće, pijesak, hormon rasta, saksije, najlonsku vrećicu, skalpel i izdanke hortenzija.

Izdanci hortenzija koje namjeravate ožiliti trebaju biti dugački oko 15-ak cm. Najbolje bi bilo da nisu cvjetali tekuće godine.

Oštrim skalpelom treba poravnati stabljiku (pazite da skalpel bude dezinfikovan) a potom je potrebno ukloniti lišće sa donje polovine izdanka.

Preostalo lišće, ako je veliko, treba prepoloviti makazama.

Umočite stabljiku reznice hortenzije u hormon rasta koji se može kupiti u svakom vrtnom centru (ako nemate hormona rasta preskočite ovaj korak).

Potom, ovako pripremljenu reznicu posadite u saksiju koju ste napunili mješavinom supstrata za cvijeće i pijeska. Pijesak će omogućiti bolju drenažu i onemogućiće truljenje korijena.

Dobro zalijte i ostavite da se voda dobro ocijedi. Saksiju prekrijte sa najlonskom vrećicom. Vrećica ne smije da dotiče lišće! Ovako pripremljenu saksiju stavite na svijetlo mjesto ali koje nije osunčano inače će vam se reznice skuhati. Ne zalijevajte ponovo sve dok se površinski sloj zemlje u cijelosti ne osuši.

Reznice će početi da formiraju korijen za 2 do 3 sedmice što zavisi od temperature i vlage.

Pretjerano zalijevanje mladihhortenzija sasvim sigurno će dovesti do truljenje korijena.

U jesen presadite male biljke u vrt i oko njih naspite debeo sloj malča kako bi mogle da prezime zimu.

Tagged under

Leave a Reply