Razlika između kauča i sofe

Kada govorimo o kauču ili sofi prva stvar koju primjećujemo je da ne postoji značajna razlika između ova dva komada namještaja za sjedenje. Samim tim pomislili bi da su termini kauč i sofa sinonimi. 

Prema nekima, riječ kauč se kod nas odomaćila tokom zajedničke države jer je riječ sofa zvučala isuviše aristokratski. Međutim, bez svake sumnje kauč i sofa imaju mnogo više sličnosti nego razlika. Razlike se ogledaju u istoriji, veličini i funkciji. Da li i koliko su proizvođači namještaja sami sebi učinili medvjeđu uslugu poistvojećujući kauč sa sofom i obratno?

ISTORIJA

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo odakle potiču ove dvije riječi možda nam neke stvari postanu jasnije. Riječ kauč potiče i francuskog jezika od riječi “Couche”. “Couche” je namještaj za sjedenje i odmor popularan u Viktorijansko doba, obično bez naslona za leđa. “Couche” su bili bez naslona ili samo sa jednim naslonom za ruke.

Couch

Couche

S druge strane riječ sofa potiče iz arapskog jezika, “Suffah”, odnosi se na tapaciranu klupu presvučenu sa tkaninom. “Suffah” i naslone i za leđa i za ruke.

Suffah

Suffah

VELIČINA

Što se tiče veličine i tu postoje razlike. Sofa je predviđena za sjedenje više ljudi, najčešće tri ili četiri osobe. Ali sofa zauzima i više mjesta u prostoriji. Osnovna zabluda koja kod nas i dalje traje je da se kauč može razvlačiti, naprotiv sofa se može razvlačiti i može poslužiti kao ležaj za spavanje, dok je kauč fiksiran.

Sofa

Sofa

FUNKCIJA

Danas kada je dizajn sofe i kauča postaje sve više sličan gubi se razlika i u funkciji. Kauč možemo koristiti za neformlane prostorije, za sjedenje sa prijateljima i razgovor. Sofu s druge strane ima istu funkciju s tim da je privlačnija design-om, veća  prikladnija za dnevne sobe.

Kožna sofa je oličenje luksuza

Kožna sofa je oličenje luksuza

Da zaključimo. Razlika između sofe i kauča nije velika i svakim danom je sve manja, ali u svijetu je prihvatljiviji izraz sofa koji opisuje ovaj komad namještaja za sjedenje kao funkcionalniji, ljepši i komforniji u odnosu na kauč.

 

Tagged under

Leave a Reply