Psihologija boja, 4. dio

Zelena predstavlja rast i obnavljanje. Kada vidite zeleno pomislite na beskrajna polja, bogato lišće i druge darove prirode. Zelena boja uravnotežuje i umiruje. Zelena se koristi u uređenju enterijera u različitim nijansama što izaziva različite raspoloženja.

U kuhinji kombinujte smeđu sa zelenom.

U kuhinji kombinujte smeđu sa zelenom.

Čitavu prostoriju možete okrečiti u različite nijanse zelene i da još uvijek prostorija bude puna kontrasta, drame a opet uravnotežena. Koristeći istu boju u različitim dijelovima stana izazivamo različite osjećaje. Ako koristimo celer zelenu u kuhinji imaćemo osjećaj da je kuhinja prozračna i svjetla, ako istu boju koristimo u kupatilu ono će dati osjećaj čistoće i oštrine, dok koristeći celer zelenu u dnevnoj sobi dobićemo prostoriju koja relaksira i umiruje. Zelena je u suštini umirujuća boja i zato je možemo koristiti u cijelom stanu.

Zelena u kupatilu, koristite svijetlo limeta zelenu ili tamnu jabuka zelenu.

Zelena u kupatilu, koristite svijetlo limeta zelenu ili tamnu jabuka zelenu.

Napravite od svoga kupatila opuštajući spa ako kamilica-zelenu kombinujete sa sivom i bijelom. Tamnije nijanse zelene, zimzelena, koristite u radnoj sobi. Limeta zelenu koristite ako želite da stvorite prostoriju u kojoj struji energiju. Prirodan izgled prostorije dobićemo ako koristimo boju prirodnog drveta i zelene.

Zemljane tonove zelene, kao što je maslina zelena, mahovina zelena idealne su eksterijere, predulaze, trijemove i sl. Ako želite neki tamni kutak svog stana da posvijetlite, koristite limeta zelenu ili neku drugu svjetliju nijansu zelene.

Tagged under

Leave a Reply