Psihologija boja, 3. dio

Žuta unosi optimizam u vaš dom. Ko god uđe u prostoriju u kojoj je žuta dominantna boja doživjet će pozitivan šok. Dokazano je da žuta pozitivno utiče na memoriju, stimuliše nervni sistem, podstiče kreativnost i poboljšava komunikaciju.

Žuto u dnevnoj sobi.

Žuto u dnevnoj sobi.

Zagašena žuta djeluje kao neutralna boja dok kao sunce žuta daje toplinu domu. Blijedo žuta povećava prostoriju, u principu sve nijanse žute pozitivno djeluju na čovjeka.

Hodnici i ostale prostorije bez dnevne svjetlosti izgledaće prirodnije ako su okrečene u žutu. Puter žuti zidovi daju toplinu i udobnost prostoriji, dok zagašena žuta smiruje. Ako vam je stan okrenut na sjever i nikad nemate direktne sunčeve svjetlosti ofarbajte zidove u žuto, bićete iznenađeni učinkom. Trik kod korištenja žute boje je izabrati pravu nijansu. Kako bi bili sigurni u nijansu posmatrajte žutu u različitim dijelovima dana. Blijedo oker i zlatno žuta učiniće prostoriju udobnom. Soba će biti opuštajuća ako žutu zemljanih tonova kombinujemo sa lila ili terra cota bojom. Ipak najprijatnije su prostorije u kojima su dominantne toplije nijanse žute a ne limun žuta.

Probajte neki od naših prijedlog:

  • za ugodnu trpezariju kombinujte žutu sa narandžastom,
  • zlatno žuta sa smeđom daće rustični izgled prostoriji,
  • za dnevnu sobu probajte nijansu Francuska vanila.
Tagged under

Leave a Reply