Psihologija boja, 2. dio

Osnovna boja, koja je simbol strasti i romantike, treba li vam pomoć? Naravno riječ je o crvenoj. Crvena boja je užitak za čulo vida. Neko bi rekao da crvena boja je isuviše jaka za naše oči, međutim pravilno nijansiranje crvene boje i korišćenje različitih tekstura uljepšaće svaku sobu.

Moderan dnevni boravak osvježen crvenim detaljima.

Moderan dnevni boravak osvježen crvenim detaljima.

Kada koristiti crvenu boju? Onda kada želimo da naš stan ima onu tradicionalnu notu, bezvremensku, rustičnu. Dodir crvene može da zagrije sobu ali i da unese dramu ako se koristi u manjim prostorijama kao osnovna boja. Veliki je broj nijansi crvene boje koje možete koristiti i koju ćete koristiti zavisi kakvo raspoloženje želite da bojom unesete u sobu.

Koristite crvenu na zidovima ako želite da intimizirate atmosferu. Crvena nikada nije dosadna. Nekoliko crvenih stolica upućuje na dobrodošlicu … Crvene zavjese su takođe zanimljive, kada svjetlost prolazi kod njih one daju blago crveni odsjaj čiji je konačni rezultat na ljude, zbližavajući. Crvena boja ako se kombinuje sa smeđim tonovima čini prostoriju toplijom. Ukoliko crvenu kombinujemo sa svijetlo sivom i purpurnocrvenom dobićemo kao krajnji rezultat udobnu i ženstvenu prostoriju.

U zavisnosti od teksture, tamno crvena upija svjetlost. Mnogo toplija je kombinacija crvene i smeđe nego crvene i purpurnocrvene. Kombinacija je veliki broj i sve zavisi šta vi želite da postignete sa crvenom.

Crvenu ne morate samo koristiti kao boju za zidove, ako postavite crveni linoleum dobićete retro izgled prostorije. Isto tako crvenom bojom možete ofarbati dijelove namještaja, krajnji rezultat će biti prostorija koja pulsira energijom.

Tagged under

Leave a Reply