Psihologija boja, 1. dio

U proljeće se najveći broj ljudi odlučuje za osvježavanje svojih domova novim bojama. U sljedećih nekoliko nastavaka pokazaćemo vam da postoje i druge boje osim bijele.  

Sa relativno malim ulaganjem, unijećete novi duh svježine u svoj stan. Iznenadite svoje goste a i sebe novim izgledom vašeg stana.

Svijetlo plava boja učiniće vašu sobu idealnom za odmor.

Svijetlo plava boja učiniće vašu sobu idealnom za odmor.

U prvom dijelu pričamo o plavoj boji. Plava boja predstavlja snagu, svježinu. Ljepota plave boje je u njenoj snazi transformacije. Safir plava boja će u sobu unijeti val energije a svijetlo plava smirenost. Tamnije nijanse plave unijeće dozu drame u stan, dok će svjetlije nijanse učiniti prostor većim. Pošto je plava povezana sa smirenošću i čistoćom plava boja zidova dobro izgleda u kupatilima, spavaćim sobama i kuhinjama. Svjetlom nijansom plave boje ofarbajte plafone i učinite sobu višom i većom.

Plavu  boju zidova možete kombinovati sa zelenom ali i sa žutom, na taj način ćete sobu učiniti veselijom. Kombinaciju francusko svijetlo plave sa suncokret žutom koristite u kuhinji, oduševiće vas ova igra boja. Plava će dati smirenost prostoru a žuta boja nabiti prostor energijom!

Evo nekoliko prijedloga kako možete koristiti plavu.

  • boja mora u kombinaciji sa žutom bojom daće mediteranski izgled prostoriji,
  • ako plavom bojom okrečite plafon a zidove ostavite bijele, soba će biti neobično živahna iako su boje dosta hladne,
  • noć plava u kombinaciji sa ametist crnom daće vašem kupatilu dozu luksuza,

Nemojte izbjegavati plavu boju, pravilnim kombinovanjem plave i drugih boja iznenadiće vas efekat koji plava dodnosi u vaš stan.

Tagged under

Leave a Reply