Proljećno čišćenje

Proljećno čišćenje se ne odnosi samo na čišćenje stana ili kuće. Proljećno čišćenje moramo odraditi i u našem vrtu ili bašti. Malo utrošenog vremena za ovaj posao biće odlična podloga da nam vrt zasija u punom sjaju u kasno proljeće i ljeto.

… loše očišćen alat može biti prenosioc zaraznih bolesti na biljke…[/box]Korov trebamo počupati, preostalo lišće grabljama ukloniti, staze urediti, ukoliko imamo sistem za navodnjavanje trebalo bi ga provjeriti. Isto tako trebamo provjeriti i dovesti u red, tj. očistiti i popraviti alat. Preko zime na alat se nakupila prašina, loše očišćen alat može biti prenosioc zaraznih bolesti na biljke pa svemu ovome trebamo posvetiti dužnu pažnju. Isto tako loše održavan alat i mašine mogu biti uzrok povreda.

Predlažemo da uradite sljedeće

  • uklonite rđu sa alata, spriječite stvaranje nove tako što ćete alat premazati mineralnim uljem,
  • provjerite oštrice kosačice i trimera kao i makaza, pobrinite se da oštrice budu čiste a ako su se istupile naoštrite ih,
  • električni alat očistite, provjerite ulje i gorivo ako ga koristi, provjerite i svjećice,

Pospremanje vrta

Zima može napraviti pustoš u vrtu. Neke biljke će usljed jake zime i velikih hladnoća uginuti dok će grane pod težinom snijega popucati.  Pri prvim sunčanim zrakama sunca obiđite vrt, uklonite sve polomljene i suhe grane na taj način spriječićete pojavu bolesti ali i omogućiti stvaranje novih listova. Pošto pograbite zaostalo lišće, spalite ga. Gredice će vjerovatno biti pune korova pa preporučujemo da ga počupate. Ukoliko imate vještačko jezero, fontanu ili kućice za ptice sigurno je da će im trebati čišćenje kako bi im uklonili alge, prljavštinu, stara gnijezda i sl.

U nekom od sljedećih tekstova obradićemo kako vrtu vratiti stari sjaj.

Tagged under

Leave a Reply