Privatnost u vrtu

Dolaskom ljeta sve češće boravimo u dvorištu a samim tim potrebna nam je određena privatnost u trenutcima opuštanja. Uvijek se postavlja pitanje, kako na najbolji način sačuvati svoju intimu od radoznalih pogleda? Mi imamo nekoliko prijedloga za vas.

Skriveni vrt u gradu.

Skriveni vrt u gradu.

Ograde. O njima smo pričali već pa se nećemo isuviše zadržavati. Pored toga što su ograde najbrži način da cijelo dvorište učinite oazom mira, one daju i osjećaj sigurnosti. Takođe, ako imate malu djecu, sačuvaće vas brige da će dijete otići iz dvorišta bez pitanja, a strance i životinje zadržaće sa druge strane.

Žive ograde. Ako vam je ograda od kamena, dasaka, betonskih elemenata isuviše jaka pokušajte sa živom ogradom. Postoje različte vrste živih ograda, različitih veličina, boja, tekstura, bitno je da ih uklopite u dizajn vašeg dvorišta. Za prirodni izgled pomješajte nekoliko vrsta grmlja. Za formalan izgled žive ograde redovno je šišajte. Pravilno šišanje podrazumjeva da je donji di ograde uvijek širi od vrha ograde.

Bržuljci. Bržuljci u dekorisanju vrtova nisu ništa neuobičajno. Bržuljci će dati visinu biljkama a vašu terasu sa vrtnom garniturom zakloniti od radoznalih očiju. Bržuljci su odlično rješenje ako želite da skrenete pažnju na neke niže biljke jer one će sad biti u visini očiju. Pošto je na bržuljcima drenaža znatno bolja oni su pogodni za sadnju biljaka koje zahtijevaju dobro drenirano tlo. Ako ste u svom vrtu planirali kamenjar onda postavite ga na bržuljak. Uobičajan omjer prilikom pravljenje bržuljaka je da na površinu od 1,5m² možete ići u visinu od 30cm.

I manja pergola daće privatnost.

I manja pergola daće privatnost.

Pergole. Pergole su idealno rješenje ako želite izdvojiti samo malu površinu vrta, onu gdje ćete staviti vrtnu garnituru. Na pergolu skrenite neku vrstu loze, koja će sem privatnosti dati u ugodnu hladovinu. Pored loze za na pergolu možete postaviti i drvene panele ili možda zavjese. Brojne su mogućnosti, a svaka pergola dvorištu će dati dozu vintage stila i luksuza.

Drveni paneli. Najjednostavniji za instaliranje su drveni paneli, oni će dati određenu privatnost dvorištu tako što ćete na njih postaviti saksije sa cvijećem. Ako neku lozu skrenete na drvene panele imaćete zanimljiv dekor u svako godišnje doba, u proljeće zbog cvjetova, u ljeto zbog zelenog lišća i u jesen zbog šarenila boja lišća. Pazite na jačinu loze kako ne bi slomila drvene panele.

 

Tagged under

Leave a Reply