Priprema ruža za zimu

S obzirom da divlje ruže rastu i u Sibiru većina ruža je otporna na hladnoću. Kako bi u proljeće dobili zdrave ruže, spremne da cvjetaju cijelo ljeto, ipak ih zaštitite od ekstremnih hladnoća. 

Hibridne čajevke je potrebno orezati prije prvog mraza. Za razliku od čajevki, stare sorte ruža i penjačice ne morate orezati. Međutim, posipanjem pokrivke za tlo oko ruža pomoći ćete im da prežive niske temperature. Priprema ruža za zimu nije samo zbog hladnih temperatura. Upotrebom pokrivke za tlo i zimskog orezivanja pomoći ćete ružama da lakše prežive kolebanja temperature koja su česta. Iznenadne promjene vremena su izuzetno stresne za ruže. Na primjer kada poslije toplog novembra i decembra dođe ekstremno hladan januar. Ova promjena bi oštetila većinu ruža koje nisu pripremljene za zimu. Ključ uspjeha u uspješnom prezimljavanju ruža je izolacija tla, bilo pokrivkom za tlo ili slojem snijega. Već početkom novembra ruže  zatrpajte zemljom tako što ćete napraviti humku visine oko 30cm.

ruza3Pored ovoga i same ruže se moraju pripremiti za zimu. Već u septembru prestanite otkidate prošle cvjetove kako bi ruža razvila šipak, šipak je znak da se biljka priprema za mirovanje. Prestanite prihranjivati ruže šest sedmica prije prvog mraza. Već početkom novembra ruže  zatrpajte zemljom tako što ćete napraviti humku visine oko 30cm. Uvijek je dobro na humku nabacati suho lišće ili sličan materijal koji će biti dodatna izolacija.

Tagged under

Leave a Reply