Prije uzimanja kredita riješite se ovih 10 loših navika

Planirate uzeti kredit kako biste riješili svoje stambeno pitanje? Dugoročni krediti su veliki izazov za svakoga i uzimanje kredita bez prethodnog plana i sagledavanja svojih mogućnosti je put u brigu, stres i mogući bankrot. Loše navike prilikom trošenja novca su razlog mnogih problema prilikom isplate stambenog kredita. Apostrofiraćemo vam 10 loših navika kojih se morate riješiti ako ste se odlučili za kupovinu stana ili kuće na kredit.

Ne štedite dovoljno ili uopšte

Velika je razlika između stvarne štednje i planiranja da štedite! Štediti možete na različite načine: štednja u stranoj valuti, štednja u domaćoj valuti, različiti oblici osiguranja… Bitno je donijeti odluku da ćete štediti. Onog trenutka kada dobijete platu određenu svotu novca položite na račun kao da plaćate račun. Ne postoji „ovaj mjesec ne mogu, sljedeći ću ostaviti duplo više“, jer je sigirno da se to neće desiti!

Nedovoljno ste edukovani u vezi kredita

Niste jedini koji ne razumijete sve te bankarske pojmove. Na sreću, postoji internet koji će vam jednostavno objasniti šta koji pojam znači. Kada znate osonove funkcionisanja kredita bićete u mogućnosti da izaberete najpovoljniji kredit koji neće remetiti vaš normalan život. Nekoliko činjenica u vezi kredita:

Što duže plaćate kredit to ćete više platiti banci,

Efektivna kamatna stopa mora sadržati sve troškove banke,

Prvo se plaća kamata pa onda glavnica (vremenom raste postotak glavnice u vašoj rati odn. anuitetu),

itd. …

Trošite novac na nepotrebne stvari

Sjednite i razmislite na šta ste danas potrošili novac. Zapišite. Izaberite sa spiska bez čega ste mogli. Da li je to vožnja taksijem? Da li je to nepotreban obrok iako ste za pola sata već bili kod kuće? Organizacija je ključ u kontroli potrošnje novca. Nije problem kada trošite novac na stvari koje možete priuštiti, problem nastaje onog trenutka kada vam je početak mjeseca daleko a novca u novčaniku sve manje. Onda je vrijeme da nađete neke alternative pa taman to bila vožnja gradskim prijevozom, pakovanje sendviča za posao ili kuhanje kafe u kuhalu na poslu.

Upotreba platne kartice

Upotreba kreditne kartice sama po sebi nije problem, ali kada počnete da ulazite u crveno da biste platili račune i svakodnevnu potrošnju to je alarm za uzbunu. Kupovanje na odloženo plaćanje nije dobra navika. Gubite osjećaj sa koliko novca raspolažete u stvarnosti i niste u stanju da odredite prioritete. Takođe, u skorije vrijeme potrošač snosi troškove transkacije sa debitnom ili kreditnom karticom što je još samo jedan udar na vaš budžet.

Kontrola potrošnje

Povlačenje novca sa kreditne kartice, iz dozvoljenog minusa, pozajmice… onemogućava nam uvid u to koliko smo stvarno potrošili. Zbog toga postoje aplikacije za pametne telefone koje će vam pomoći da pratite tok novca. Neprovjeravanje stanja računa, neprovjeravanje izvoda banke je put prema negiranju da trošite više nego što možete priuštiti. Instalirajte neku aplikaciju i pokušajte je koristiti mjesec dana. Pratite rezultate i pokušajte da korigujete svoje loše navike.

Neinvestiranje

Investiranje je i dalje nepoznanica za bivše komunitičko društvo kao što je naše. Nažalost. Investiranje je dobar način uvećavanja kapitala. Posavjetujte se sa stručnjakom i počnite da investirate.

Prerizično investiranje

Nažalost mi znamo samo za krajnosti. Ili ne investiramo uopšte, ili kada investiramo isuviše rizikujemo. Nađite zlatnu sredinu. Novac investirajte u akcije sa malim ali sigurnim rastom.

Oslanjanje na roditeljsku pomoć

Sasvim je sigurno da više od polovine mladih, pri tome mislimo na osobe starije od 25 godina, dobija finansijsku pomoć od roditelja. Pronalazk posla i finansijska nezavisnost je prvi korak odvajanje od roditelja i djeca bi to trebala uraditi do 23 godine, pa i ako se školuju. Postoji nekoliko strategija kako postati finansijski nezavistan ali o njima nekom drugom prilikom. Osobe koje su finansijski nezavisne su vještije sa novcem, racionalnije, relanije, cijene zarađeno i sklone su štednji.

Uticaj prijatelja

Koliko ste se puta našli pred dilemom, prijatelj je kupio nešto da li da i vi kupite isto. To može biti gadget, odjeća, nakit, naočare… to možda nije problem. Problem je ako to sebi ne možete priuštiti i ako ćete zbog toga mjesecima biti limitirani sa svojim budžetom. Čuvajte se prijatelja koji će vršiti na vas pritisak da nešto kupite a znajući da je to prevelik trošak za vas. ako vaš prijatelj živi u velikom stanu u luksuznoj zgradi, ima najnovii model iPhonea ne znači da i vi to morate.

Učite

Čitajte, gledajte i pratite. Što više sebe edukujete u vezi finansijskih pitanja to će biti manja šansa da imate neku lošu naviku u vezi potrošnje.

Tagged under

Leave a Reply