Prelijepi dvoetažni stan od 62m²

Ovaj prelijepi stan koji se prostire na 62m² je, moglo bi se reći, neubočajen, ali ipak kompaktan i funkcionalan. Prostire se na dva nivoa od koji je druga etaža smještan u potkrovlju. Stan odlikuju neutralne hladne boje ali koje mu ipak daju toplinu.

U donjem nivou centralno mjesto zauzima trpezarija. Ona je najveća i ujedno služi i za primanje gostiju. Na drugoj etaži nalazi se dnevni boravak i spavaća soba. Koncept čitavog stana je vrlo jednostavan kao i izbor boja. Osnovna boja je siva. Ona je samo na različitim mjestima drugačije raspoređena. Pa je imamo u vidu tepiha, boje zidova, dekorativnih drvenih panela, itd. Kao dekor izabrani su hromirani, sjajni elementi,  kao što su: luster, svijećnjaci, noge stolica, podne lampe i sl. Akcentna boja je ljubičasta što trpezariji daje dozu luksuza i elegancije.

U prizemlju se nalaze još dvije prostorije, kuhinja i radna soba. Kuhinju krase tople nijanse smeđe boje. Površinski malena, dizajnerima je poslužila kao teren da dokažu svoju spretnost u uređenju malih prostora. Zanimljiv je izbor pločica, gdje su upotrijebili dvije vrste dekorativnog kamena, sličnih boja ali drugačijih tekstura i oblika. na zid su postavili otvorene police koje vizuelno maksimiziraju prostor. Radna soba je jednostavna. Centralno mjesto zauzima akcentni zid sa tapetom sa vodoravnim prugama. Duž skoro cijelog toga zida pruža se jednostavni radni sto. Prostor u uglu pored prozora iskorišten je kao kutak za čitanje. Krasi ga fotelja klasičnog izgleda i podna lampa u istom stilu koje se odlično slažu sa modernističkim stilom stana.

Na spratu se nalazi dnevni boravak i spavaća soba. Dnevni boravak je zamišljen kao prostor za relaksaciju u predulazu spavaće sobe. Bez nekih pretjeranih dekoracija, centralno mjesto zauzima siva sofa. Iz dnevnog boravaka se ulazi u spavaću sobu. Da bi bila zanimljivija, jedan zid je prevučen betonom. Ovaj moderni materijal za dekoraciju daje industrijski stil svakoj prostoriji u kojoj je primjenjen. Toplinu na gornju etažu unose sobne biljke raspoređene i u dnevni boravak i u spavaću sobu. Akcentna boja u spavaćoj sobi je tamno crvena: luster, jastuci, prekrivač za krevet…

Tagged under

Leave a Reply