Potkrovlje na kome će vam svi pozavidjeti

Većina nas dizajniranje i uređenje potkrovlja smatra izuzetno teškim poslom čiji rezultati u najvećem broju slučajeva nisu zadovoljavajući. Šta vam više stvara glavobolje, niski plafoni ili nedostatak prirodne svjetlosti?

Pokazaćemo vam kako je to uradio jedan dizajnerski tim na primjeru potkrovlja uređenog u minimalističkom stilu u Štokholmu. Ako niste sigurni za boju, uvijek igrajte na sigurno, neutralni tonovi. U ovom stanu upotrijebljena je bijela boja, a kao akcentan je upotrijebljena smeđa. Jednostavna kombinacija koja će vas oboriti sa nogu. Vrlo važnu ulogu u uređenju potkrovlja igra svjetlost. U slučaju nedostatka prirodne svjetlost postavite odgovarajuću rasvjetu. U ovom potkrovlju dnevni boravak ima dva prozora u vidu vile na krovu. Međutim, to ne unosi dovoljno prirodne svjetlosti, stoga je upotrijebljeno nekoliko reflektora koji su pričvršćeni na grede. Jedna od tih vila upotrijebljena je kao kutak za čitanje. Zbog velike količine upotrijebljene bijele boje, za očekivati je da ovaj prostor bude sterilan i hladan. To nije slučaj, zahvaljujući kvalitetnim drvenim podovima.

Kuhinja je od dnevnog boravka odvojena zidom koji ne ide do plafona već do greda. Duž ovog zida su postavljeni kuhinjski elementi. U dekorisanju kuhinje upotrijebljene su prekrasne keramičke pločice manjih dimenzija u svijetlo smeđim tonovima. Ova boja se odlično uklopila sa hromiranim površinama kuhinjskih uređaja. Na sredini je postavljen stol napravljen od grubo obrađenih dasaka koji je kontrast cijeloj modernoj kuhinji.

Vlasnik stana je želio veliko kupatilo koje će mu pružiti zadovoljstvo u trenucima opuštanja i relaksacije. Tu bitnu ulogu igra velika kada koja se nalazi na sredini prostorije. Ona je centralni objekat oko koga se sve dešava. Od glavnog kupatila fizički su odvojene vešarnica i toalet. Toalet je povezan sa spavaćom sobom.

Sama spavaća soba nije velika i u sličnom je stilu kao ostatak ovog stana. Sve kose površine su iskorištene na pametan način, za postavljanje plakara. Na plafon je montiran LCD televizor u bijeloj boji. Za teksturu su upotrijebljeni jastuci od krzna i kože.

Tagged under

Leave a Reply