Postavljanje laminatnog poda

Postavite sami laminatni pod. Ako ste vješti sa alatom sigurni smo da vam ovo neće biti teško. Prije nego što pristupite postavljanju laminata pronađite laminatni pod koji će odgovarati vašim potrebama.

Nećemo se sad upuštati u objašnjavanje kako se laminat pravi i koje su razlike među njima to ostavljamo vama da se raspitate kod prodavca laminata. Prodavac praktično možete postaviti u sve prostorije u stanu!

Pripremite sav materijal i alat prije nego što počnete sa postavljanjem laminata.

Pripremite sav materijal i alat prije nego što počnete sa postavljanjem laminata.

Objasnćemo vam kako da postavite laminat po click sistemu u svoju sobu. Izmjerite sobu i izračunajte koliko vam je potrebno laminata u kvadratnim metrima. To izračunajte tako što ćete pomnožiti dužinu i širinu sobe. Da biste izračunali koliko vam je potrebno paketa laminata, broj koji ste dobili podijelite sa kvadraturom koja piše na kutiji laminata. Uvijek kupite paket više nego što vam treba! Pored laminata trebaće vam i podloga koja ide ispod laminata (filc), lajsne, uglovi i profili.

Od alata pripremite: čekić, ubodnu pilu, metar, lenjir, skalpel, ljepljiva traka, gumeni čekić, vaser vagu ili libelu. Kada ste sve pripremili možete da pristupite poslu. Podloga mora da bude ravna, ako laminat stavljate na glazuru pazite da je glazura suha, a ako pak stavljate na stari pod sva udubljenja popunite i izravnajte prije stavljanja laminata.

Podlogu položite na pod, od ćoška do ćoška, ostavite je malo šire. Postavite oko cijevi. Dobro je zategnite i fiksirajte ljepljivom trakom. Sve spojeve dobro zalijepite. Obavezno održavajte podlogu čistu, po potrebi je usisajte!

Podlogu dobro fiksirajte ljepljivom trakom.

Podlogu dobro fiksirajte ljepljivom trakom.

Laminat se postavlja u pravcu najdužeg zida ili u pravcu sunčevih zraka. Laminat odmaknite oko 0,8 cm od zida jer laminat se kasnije širi.  Da biste imali jednak razmak napravite od komada laminata razmaknice, tako ćete biti sigurni da je odmaknut svugdje jednako. Uvijek ostavite laminat u prostoriji u kojoj ćete ga postavljati bar 24 sata ovako će se on raširiti ili skupiti a prema uslovima u prostoriji. Prije postavljanja moraćete nešto da izračunate, naime, posljednji red ne smije biti uži od 5cm, u protivnom morate da režete i prvi red kako bi ta širina i u prvom i u posljednjem redu bila veća od 5cm! Pazite da ste prvi red postavili apsolutno ravno kako ne bi morali sve da radite ispočetka!

Svaki red uklopite u pod, spojevi se ne trebaju vdjeti sem ako takva nije vrsta laminatnog poda.

Svaki red uklopite u pod, spojevi se ne trebaju vidjeti sem ako takva nije vrsta laminatnog poda.

Prvu ploču u prvi red postavite čitavu, i tako do kraja reda, ako je potrebno zadnju ploču presjecite. Drugi red započnite sa pločom koja je 2/3 dužine, tj. presjecite je na dva dijela. Treći red započnite sa pločom koja je 1/3 dužina cijele ploče. Poslije trećeg reda opet stavite cijelu ploču i tako redom. Prilikom slaganja ploča ne koristite pretjeranu silu kako ih ne bi oštetili. Kod click sistema nije potrebna upotreba ljepila. Ploče se spajaju tako što jedan utor nasjedne na drugi i ploče se spoje. Prije slaganja pokušajte par puta da spojite ploče kako bi vidjeli kako to treba da izgleda. Redove spajajte tako što ploču nakrivite pod uglom od 45 stepeni i lagano uklopite u postojeći red. Pažljivo poredajte sve ploče kako smo objasnili.

Pošto sobe vrlo često nisu nepravilnog oblika, obratite pažnju kad budete usjecali laminatne ploče. Uvijek pazite na razmak  od zida.

Kada dođete do kraja ako ste dobro izračunali posljednji red mora vam biti širi od 5 cm ako odbijete razmaknicu. Isjecite ploče i njega uklopite u vaš pod.

Posljednji red ne smije biti uži od 5cm ne računajući širinu razmaknice.

Posljednji red ne smije biti uži od 5cm ne računajući širinu razmaknice.

Uklonite sve razmaknice i postavite lajsne, u ćoškove postavite uglove. U nekom od tekstova objasnićemo vam kako da laminat postavite oko cijevi.

Tagged under

Leave a Reply