Popravite slavinu i zaustavite dosadno kapanje

Jednostavnom popravkom česme ćete uštedjeti novac i pridonijeti očuvanju okoline. Česma koja curi potroši mnogo više vode nego što možete zamisliti, stoga se ne morate previše naprezati kako bi ste shvatili važnost ove popravke.

Korak 1. Utvrdite vrstu česme

Postoji više tipova česmi, ugalvnom su to nešto starije dvoručne , i jednoručne koje su sve više u upotrebi. Dalje one mogu biti sa kuglom, diskom, ventilom od čega zavisi način popravke.

Korak 2. Pripremite prostor i alat

Prije nego zasučete rukave i počnete majstorisati obavezno zatvoriti dovod vode i začepite odvod zbog gubljenja sitnijih dijelova. Obložite trakom ključeve koje će te koristiti kako ne biste oštetili djelove koje odvijate. Čuvajte dobro sve djelove i ponesite ih sa sobom u prodavnicu.S obzirom da postoji veliki broj različitih vrsta slavina, kao što smo već rekli,na ovaj način ćete se osigurati da ste uzeli odgovarajuće dijelove.

Korak 3. Uklonite ručku slavine

Uopšteno govoreći , ukoliko voda curi u predjelu ručke , vjerovatno je u pitanju korodirani O prsten, gumeni dihtung, kudelja ili granična matica (osigurava ventil od nekontrolisanog izvrtanja). Kapanje vode iz cijevi obično je rezultat curenja dovodnih fleksibilnih cijevi ili sjedišta ventila. Dok je česma rastavljena zamjenite pohabane djelove. Obična ventilska slavina curi , zbog korodiranog O prstena, pokvarenog uloška, ili zaptivki.

dvorisna-slavina

Packing Nut – Granična matica

Stem – Osnova ventila

O Ring – O prsten

Seat washer – Gumica sjedišta ventila

Na sledećem snimku možete vidjeti kako se to radi kod jednoručne slavine. Tutorijal je na engleskom jeziku, ali je svaki korak praktično pokazan tako da ne bi trebalo biti nejasnoća i za one kojima engleski nije jača strana.

Tagged under

Leave a Reply