Poplun ili jorgan, kako ga održavati?

Poplun je vrlo često najskuplji dio posteljine i neredovno pranje može ga oštetiti pa je ključ dugotrajnosti popluna ili jorgana u redovnom održavanju. Popluni mogu biti punjeni: vunomkoja je i najbolji izolator pa je i onaj tanji dovoljno topao, perjem koje je dosta popularno ali čini jorgan teškim a krupnija pera znaju i da probiju navlaku i sintetikom koja je najbolja za osobe sklone alergijama međutim slab je izolator.

poplun ili jorgan1

Čitajte deklaraciju

Najskuplji su popluni punjeni vunicom i njihova mogućnost izolacije mjeri se tablicom označenom od 400 do 900 gdje je manji broj i najslabiji izolator.

Najbolje je odmah po kupovini jorgana na njega navući odgovarajuću navlaku. Pa i kada ga ne koristite na njemu držite navlaku (ili ga držite u pamučnoj vreći) koja će ga štititi od prašine. Povremeno ga je potrebno protresti, posebno kada se ne koristi. Tokom korištenja bar jednom u dvije sedmice ga provjetrite a posebno prije spremanja u ostavu. Navlake redovno mijenjajte.

Prije pranja popluna provjerite deklaraciju. Ako se može prati u veš mašini uključite je na preporučeni program i naspite blagi deterdžent. Ako ga sušite u mašini za sušenje veša uvijek stavite manji broj obrtaja. Prilikom sušenja u mašinu dodajte nekoliko loptica kao i ručnika koji će ubrzati sušenje. Ako pak sušite jorgan na vazduhu stavite ga na ravnu površinu kako se punjenje ne bi zbilo. Ako niste sigurni kako oprati vaš poplun odnesite ga u servis za pranje veša gdje su mašine sa većim kapacitetom, ili ga operite ručno. Pranje u maloj veš mašini može rezultovati zbijanjem punjenja.

I na kraju, prva pomoć kad se nešto prospe na poplun / jorgan je da to odmah pokupite krpom prije nego se upije u punjenje. Pritisnite prosuto mjesto i operite ga vodom i sapunom za veš.

Tagged under

Leave a Reply