Pločice sa geometrijskim uzorkom

Popularnost geometrijskog dezena nije izgubila na snazi ni ove godine. Najnoviji trend su pločice sa geometrijskim uzorkom. Pločice, posebno one u kuhinji i kupaonici, imaju sem funkcionalne uloge i estetski značaj. Pločice sa geometrijskim uzorkom automatski privlače pažnju, oživljavaju cijelu prostoriju i izuzetno su dopadljive.

plocice za kuhinju1

Pločice sa geometrijskim uzorkom su najčešće prisutne u prostorijama uređenim u modernom stilu. Da bi se postigao željeni efekat upotrebljavaju se pločice u minimalno dvije boje, mada mnogo češće se koriste one sa kombinacijom četiri boje. To se posebno ističe u u kuhinjamaneutralnih boja kada su pločice jedini izvor boje i dezena. Pločice sa geometrijskim dezenom dozvoljavaju da cijela prostorija ostane i dalje jednostavna, minimalistička i abstraktna.

plocice za kuhinju2

Kod redanja pločica na zid ne postoji pravilo da pločice moraju biti simetrično na bilo koji način postavljene, mada je simetrično postavljanje mnogo češće. Isto tako, kada govorimo o abstraktnom geometrijskom dezenu pločica, to ne znači da moraju biti isključivo moderne, postoje neki dezeni koji su tradicionalni i koji će se lijepo uklopiti u enterijere različitih stilova. Međutim jedno je zajedničko, ponavljanje uzorka. Zbog svega navedenog, prije redanja pločica u geometrijski dezen preporučuje se pravljenje plana kako bi na kraju sve izgledalo kako je zamišljeno.

plocice za kuhinju3

Na još jednu stvar potrebno je obratiti pažnju kod izbora pločica kojim će se implementirati geometrijski dezen, to je boja. Boja pločica zavisi od toga šta želimo da postignemo. U nekim slučajevima želićemo da prostorija bude atraktivna i tada ćemo izabrati pločice živih boja i dezena, u drugim ćemo željeti da prati dizajn enterijera tada će boja biti smirena, koordinisana sa enterijerom i treća solucija je upotreba crno bijelih pločica koje će prostoru dati elegantan izgled. Geometrijski dezen se može ostvariti i upotrebom jednobojnih pločica a tada se akcenat stavlja na teksturu pločica kao i na boju fug mase.

Tagged under

Leave a Reply