Pleteni vrtni namještaj

Danas na tržišt postoje različite vrste materijale od koga se pravi vrtni namještaj. Izuzetno je dekorativan a cijena mu zavisi od materijala od koga je napravljen.

Vrtni namještaj od pletenog pruća je osjetljiviji od metalnog ili drvenog vrtnog namještaja. Na tržištu postoje dvije vrste pletenog vrtnog namještaja: vrtni namještaj od pletenog pruća sa osnovnom zaštitom i vrtni namještaj od pletenog pruća sa zaštitom za sve vremenske uslove.

Vrtni namještaj od pletenog pruća

Vrtni namještaj od pletenog pruća

Vrtni namještaj od pletenog pruća sa osnovnom zaštitom može se samo koristiti ispod natkrivenih prostora. Čisti se usisavačem ili mekom četkom. Vrtni namještaj od pletenog pruća koji je zaštićen dodatnom zaštitom može da bude izložen i kiši. Neće vam dugo trajati kao metalni ili drveni ali je dosta povoljniji a nekad i dekorativniji.

Trenutno najpopularniji pleteni vrtni namještaj je od rattana. Pored rattana dobar izbor je i vrtni namještaj od trske i bambusa.
Prirodni materijali su osjetljivi na kišu i prejako sunce pa ih je potrebno sa vremena na vrijeme zaštiti sredstvima predviđenim za to. Danas se ovaj namještaj izrađuje u velikom broju boja pa je na vama samo da ga na pravi način uklopite u stil svoga dvorišta.

Najidealnije je vrtni namještaj od rattana držati ispod natkrivenih prostora. Ukoliko se ukvasi sačekajte da se osuši prije nego sjednete na njega jer se može rastegnuti. Kada izgubi boju jednostavno ga ofarbajte u neku boju koja vam u tom trenutku najviše odgovara.

Vrtni namještaj od rattana

Vrtni namještaj od rattana

Dosta jeftinij materijal za izradu pletenog vrtnog namještaja su sintetička vlakna. Izrada  ovog namještaja je jednostavna, vještačka vlakna se pletu oko metalnog rama. Iako su ovi materijali otporniji na vremenske uticaje za razliku od prirodnih proizvođači i za njih savjetuju da se ne drže na jakom suncu.

Tagged under

Leave a Reply