Pleteni namještaj u enterijeru – za i protiv

Da li ste u potrazi za namještajem za svoj dom koji će izgledati prirodno i elegantno? Normalno je da ćete prilikom razmatranja koji namještaj kupiti razmotriti i pleteni namještaj koji ispunjava navedene uslove. U nastavku ćemo razmotriti razloge za i protiv pletenog namještaja u enterijerima. Na osnovu toga donesite sud da li se isplati uložiti novac u pleteni namještaj ili ne.

pleteni namestaj1

TRENDI ILI KLASIČNI NAMJEŠTAJ

U školi dizajna enterijera postoje dva osnovna pravca: trendi i klasični. Poštovaoci trendi enterijera pomno prate dešavanja na dizajn sceni i na osnovu njih kreiraju svoj stil. U jednom trenutku ovakvi enterijeri su zadivljujući a u drugom dovedu do češkanja po glavi i pitanja „šta smo to uradili?“. Trendi komadi namještaja u jednom trenutku će dati više karaktera enterijeru ali na duge staze će sasvim sigurno zastariti. Ovo naravno nije problem ako imate dovoljno novca. Pleteni namještaj ne zahtjeva nikakvo posebno održavanje i može da traje, ne godinama, već decenijama a i dalje će biti svjež, topao i udoban.

pleteni namestaj2

CIJENA PLETENOG NAMJEŠTAJA

Odmah da razjasnimo, pleteni namještaj je skuplji od namještaja koji je pravljen za široke narodne mase. Cijena pletenog namještaja u početku vam se može učiniti prenaduvanom ali to je kao da ne vidite šumu od drveća. Namještaj od pletenog pruća je čvršći i trajniji od namještaja od drveta! Takođe, vremenom će dobijati na vrijednosti. Možemo slobodno reći da je bolje kupiti pletenu fotelju ili sofu nego klasični kauč svakih nekoliko godina.

pleteni namestaj3

MATERIJAL I UDOBNOST PLETENOG NAMJEŠTAJA

Namještaj napravljen od pletenog pruća može da bude manje udoban od tapeciranog namještaja, to se posebno odnosi na dugotrajno sjedenje na ovakvom namještaju. Međutim, pleteni namještaj je svakako udobniji od namještaja napravljenog od drveta, koji nije tapecirano. Govoreći o stolovima, škrinjama i komodama od pletenog namještaja tu udobnost ne igra nikakvu ulogu već samo trajnost. Ako vam je udobnost prioritet, razmislite o kupovini odgovarajućih jastuka i madraca.

pleteni namestaj4

KLASIČNI, ATRAKTIVNI IZGLED PLETENOG NAMJEŠTAJA

Smeđi, bijeli, plavi, crni, … praktično ne postoji boja u kojoj pleteni namještaj ne može da bude, sve zavisi od vaših potreba. Namještaj od pletenog pruća je atraktivan i lijep te će izvanredno izgledati: pored velikih staklenih površina, u dnevnim boravcima, blagovaonici, … Pleteni namještaj pažljivo ukombinovan u enterijer učiniće ga luksuznim i elegantnim.

pleteni namestaj5

KVALITET PLETENOG NAMJEŠTAJA

Već smo rekli da je pleteni namještaj kvalitetan. Tek serijski proizveden namještaj od pruća može da ima pokoju grešku. Mnogi komadi su proizvedeni od strane iskusnih majstora i najvjerovatnije vam tokom dugog vremenskog perioda neće praviti probleme. Međutim, postoji šansa da lošije ispleten namještaj se vremenom razvuče a nepravilno obrađeno pruće može i da pukne. Međutim, postoje i majstori koji mogu da riješe ove probleme, mnogo jeftinije nego što je kupovina novog namještaja.

pleteni namestaj6

Kao što vidite ne postoji lak odgovor na pitanje – kupiti ili ne pleteni namještaj. Mnogo je prednosti pletenog namještaja ali postoji i po neka mana. Pogledajte nekoliko prijedloga možda vam pomognu da se odlučite.

Tagged under

Leave a Reply