Planiranje vrta, zasučimo rukave

U prošla tri dijela razrađivali smo plan kako naš vrt treba da izgleda. Ukoliko još niste sve lijepo stavili na papir učinite to sada. Označite ivice vrta, staze, drveće, grmlje… Ne zaboravite da označite kolika je sjenka drveća u određen dio dana itd. nećemo ponavljati prva tri dijela našeg vodiča.

Stavite sve na papir.

Plan vrta.

Ukoliko niste vični crtanju, iako je ovo jednostavno crtanje uz pomoć lenjira i šestara, imate i neke online besplatne programe koji vam mogu pomoći.

Prije početka posla, vrijeme je da svoj plan prenesete na teren. Pijeskom, piljevinom, krečem ili sprejem označite sve objekte u vrtu kako ste ih isplanirali (staze, prstor za vrtnu garnituru, bazen, leje za cvijeće…). Prošetjate vrtom, vidte jesu li sve proporcije ispravne, pogledajte i sa nekog povišenog mjesta kako to sve izgleda (sa prozora ili merdevina). U ovom stadijumu budite slobodni da popravite sve sa čim niste zadovoljni, kasnije će to biti dosta teže! Počnite sa zemljanim radovim iz najudaljenijeg dijela vrta i primičite se kući. Ukoliko ste isplanirali rasvjetu ili bazen ili neku drugu vodenu površinu, instalacije ukopajte bar pola metra ispod površine zemlje. Sve drveće ili druge biljke koje ste namijenili za uklanjanje uklonite sa korijenom, one koje ostaju, orežite ih. Provjerite Ph, zemlju dobro drenirajte i pomješajte sa humusom. Potom zemlju obogatite sa kompostom ili nekim drugim gnojivom. Neophodno je da zemlja bude dobro pripremljena. najbolje je zemlju izorati ili izfrezati što dublje. Uklonite sav korov. Kompost i gnojiva će popraviti strukturu tla i omogućiti da imate bujno cvijeće.

Sakupite prije sadnje sve što vam je potrebno

Potrebno cvijeće za vrt.

Prije konačne sadnje grmlja i drugog višegodišnjeg bilja, postavite bilje na mjesta na kome ste ga planirali posaditi. Pazite da više biljke budu u pozadini nižih, to smo već spomenuli u jednom od prethodnih dijelova našeg serijala. Prošetajte i uvjerite se da je sve na odgovarajućem mjestu. Prije nego što posadite biljke u zemlju, u posadama u kojima se nalaze dobro iz zalijte i ostavite par sati! Sadite ih na istu dubinu na kojoj su bile posađene u posudama iz kojih ih presađujete. Zatrpajte ih, pritisnite zemlju oko biljke i dobro zalijte.

Tagged under

Leave a Reply