Planiranje vrta, šta i kako

Najbitnija stvar prilikom planiranja vrta je sve staviti na papir odnosno kompjuter. Ako će dizajn vrta biti jednostavan dovoljan će vam biti jedan papir na kockice. Profesionalni dizajneri vrtova počinju sa topografijom terena a završavaju sa renderovanjem skice.

Mi nećemo tako raditi, pojednostavit ćemo postupak što više. Izmjerite dvorište i prenesite to na papir ili u program, u omjeru koji vam odgovara. Zatim unesite objekte čija je pozicija fiksna, to su: garaže, šupe, drveće, prilazi…

U ćošak papira nacrtajte kompas kako bi znali poziciju sunca.

planiranje_vrta_5Sada se počnite igrati. Kako bi isprobali različite koncepte upotrijebite masni papir koji vam omogućava da probate različite kompozicije. Na početku nikad nije kasno da probate sa različitim položajima grmlja, cvjetnih leja, staza ali i osvjetljenja sistema za navodnjavanje… Kada finalizujete osnovni plan i kostur plana., zabava počinje kada se tajni znakovi na planu pretvore u zelene površine, raznobojne cvjetne leje i mirišljave mirisne grmove. Vizualizujte kako će boje, oblici, teksture raditi zajedno.

planiranje_vrta_6Plan vrta koristi različite simbole za biljke, drveće, fiksne objekte… Simboli nisu standardizovani stoga možete koristiti simbole koji vam se sviđaju. Oni moraju da budu sugestivni i po mogućnosti u boji u kojoj su i u prirodi. Npr. tačkaste površine su travnjak a  skup malih krugova su grmovi itd. Uvijek počnite sa najvećim površinama npr. travnjak. Fiksne objekte možete ostaviti u sivoj boji. Prilikom dizajniranja vrta obratite pažnju na visinu biljaka. Oblik, veličinu i boju biljaka koristite za stvaranje intimne atmosfere. Dizajniranje vrta možete posmatrati slično dizajniranju untrašnjih prostora. Na kraju potražite neke već gotove planove za inspiraciju.

Tagged under

Leave a Reply