Planiranje vrta, izbor biljaka

U ovom vodiču za planiranje vrta odlučili smo da vam pokažemo kako isplanirati mali cvjetni vrt. Shodno tome do sada ste vidjeli kako i gdje napraviti staze, gdje postaviti vrtnu garnituru ili neki drugi objekat u vrtu. U ovom tekstu posvetićemo se izboru cvijeća i drugih biljaka.

Cvijeće u vrtu tokom cijele godine

Planiranje izbora cvijeća za vaš vrt.

U zavisnosti od toga šta ste zatekli u vrtu, šta vam se sviđa a šta ne od postojećih biljaka u vrtu, krenućemo dalje. Neophodno je da ukoliko imate mnogo drveća u vrtu odlučite koje ćete morati posjeći. Ovo je pomalo radikalan potez ali da bi pravilno isplanirali vrt moraćete da ovo uradite. Za male vrtove najbolje je da se drveće nalazi u zadnjem dijelu vrta. Na ovaj način, kao što smo ranije objasnili, vizuelno ćete povećati vrt. Na vama ostavljamo izbor drveća, da li će to biti ukrasno drveće ili voće.

Prilikom izbora cvijeća imajte na umu kad i koje cvijeće će da cvjeta. Nemojte da vam se desi da sve cvijeće procvjeta u proljeće i da do sljedećeg nemate cvijeća u vrtu. Stoga napravite kalendar cvjetanja za svaki mjesec i na osnovu toga kad biljka cvjeta, koliko je visoka i boji i obliku cvijeta napravite plan za sadnju. U plan takođe uključite zimzelene biljke i biljke sa lijepim lišćem koji će upotpuniti izgled.Prilikom sadnje obratite pažnju da li cvijeće voli sunčane površine ili one u sjenci, voli li vlažna ili dobro podnosi suha područja. Na osnovu svega ovoga napravite skicu vrta i na njoj napišite gdje i koje ćete cvijeće odnosno biljke saditi.

Sa ovim smo završili planiranje vrta iz snova, sljedeći korak je da zasučete rukave. Detaljnije uskoro.

Tagged under

Leave a Reply