Planiranje vrta, igre oblicima

Pretpostavljamo da ste dobro pogledali vaše dvorište, prošetali od jednog do drugog kraja kako bi vidjeli je li maleno ili veliko. Izmjerili površinu koju ste planirali za vrt. Sljedeći korak je da odredimo neke trajne objekte budućeg vrta koje nećete moći da mijenjate svake godine. 

Planiranje staza u vrtu

Nepravilne staze vizuelno će povećati vrt.

Možda najznačajniji objekat vrta su staze. One povezuju vrt, daju mu oblik. Pravilan raspored i pravac staza učiniće vaš vrt dužim ili kraćim, širim odnosno užim. Ako želite da vizualno povećate vrt neka staze budu u vidu krivulje, cik-cak ili dijagonalno. I u vrtu vrijeda ista pravila kao kod odabira odjeće, vodoravne linije proširuju a vertikalne povisuju!

Pazite da staza ili staze, dolaze do mjesta na kome ste planirali mjesto za vrtnu garnituru ili roštilj. Na još jedan način možete da produljite vrt odnosno da ga skratite. Bliže kući sadite cvijeće jarkih boja a dalje od kuće sadite cvijeće prigušenih tonova. Pazite, u malenom vrtu ne kombinujte suviše vrsta cvijeća! Pobrinite se da šema boja teče iz jednog kraja vrta u drugi, to je puno ugodnije oku. Prilikom planiranja vrta, a u vezi vizuelnog povećanja, postarajte se da objekti u vašem vrtu teku, tako npr. prvo stavite saksije, zatim neki malo visočiji objekat kao što je fontana, na kraju neka bude neki najvišlji objekat kao npr. drvo.

U sljedećem nastavku odabrat ćemo biljke.

Tagged under

Leave a Reply