Planiranje malog dnevnog boravka

Pažljivo isplaniran mali dnevni boravak može biti podjednako atraktivan i funkcionalan. Kada uzmete u obzir svoje potrebe za skladišnim prostorom i svoj životni stil možete stvoriti mali ali pametan dnevni boravak u kome ćete uživati. Prije kupovine bilo kojeg komada namještaja sve dobro isplanirajte kako ne bi bacali novac na stvari koje neće odgovarati vašem dnevnom boravku.

Izaberite fotelje koje će privući pažnju

Izaberite fotelje koje će privući pažnju

Izaberite namještaj koji proprocijama tj. veličinom odgovara veličini vašega dnevnog boravak. Izbjegavajte sofe koje imaju suknjicu ili koje su niske i gdje se ne vidi pod ispod njih. Potreban vam je namještaj koji će omogućiti da vaš pod bude neskriven. Visoka podna lampa koja vam odvlači pažnju na više je dobar način da vizuelno dnevni boravak napravite višim nego što jeste. Isto će uraditi i zavjesa za prozore koja je okačena direktno na plafon i koja se pruža do zemlje. Izaberite fotelju sa zanimljivim mebl štofom, cvjetni uzorak je dobar izbor. Takva fotelja daće vašem boravku lični pečat i učiniće ga zanimljivijim. Izbjegavajte nered i veliki i glomazne predmeta, zato kupite ravni televizor a desktop računar zamjenite laptopom sa TV izlazom. Iako je dobro koristiti namještaj koji je proporcionalan veličini prostora uvijek izaberite jedna ili dva komada namještaja koja su veća nego što bi vašoj devnoj sobi odgovarali. Velika slika ili fotografija će takođe prostor učiniti većim.

Vedre i tople boje će mali dnevni boravak učiniti prijatnijim

Vedre i tople boje će mali dnevni boravak učiniti prijatnijim

Boja zidova je drugi način koji vaš mali dnevni boravak učinite većim. Jedan zid izaberite za akcentni. Taj zid obojite ili zalijepite tapetom koja je u kontrastu sa bojama drugih zidova ili koja je komplementarna sa drugim zidovima ali tamnije nijanse. Tepih ili više njih upotrijebite kako bi izdvojili funkcionalne cjeline. Koristitie se slaganjem slojeva. Da bi se tepih vidio, jer je tepih prije svega dekorativni element upotrijebite kafe stoliće od stakla. Takođe, pored klub stolova od stakla možete upotrijebiti i radni stol sa staklenom pločom ili trpezarijski stol ako vam se u dnevnom boravku nalazi dio za ručavanje. Stakleni namještaj omogućava nesmetan pogled na prostoriju i na taj način vizuelno povećava dnevni boravak.

Kada budete razmišljali o rasporedu namještaja u dnevnom boravku izbjegavajte njegovo postavljanje u ćoškove. Sofu odmaknite od zida. Visoko frekventna područja ostavite slobodna. Za osvjetljenje dnevnog boravka koristite više izvora svjetla. Izbjegavajte korištenje centralne rasvjete, više akcentnih rasvjetnih tijela učiniće prostor intimnijim i udobnijim.

Tagged under

Leave a Reply