Planiranje i izgradnja bazena – namjena

Napokon ste se odlučili da izgradite bazen u svom dvorištu? Nakon godina planiranja i vaganja došao je i taj trenutak da izgradite bazen u svom dvorištu. Ali prije početka gradnje razmotrite nekoliko stvari, za šta će vam bazen služiti i kakav želite. Da bismo riješili neke nedoumice napravili smo mali vodič za planiranje i izgradnju bazena u dvorištu.

planiranje i izgradnja bazena1

BAZEN ZA ZABAVU, REKREACIJU ILI IZLEŽAVANJE?

Ako će vam bazen služiti prevashodno za zabavu sa prijateljima i porodicom ili jednostavno za odmor i ljenčarenje u i oko njega onda će vam trebati dovoljno veliki bazen i prostor oko njega koji će moći ugostiti veću grupu ljudi. Vi i vaši gosti se morate osjećati ugodno, komotno i da imate dovoljno mjesta za zabavu i odmor. Bazen koji će vam služiti za relaksaciju mora biti dovoljno dug da biste mogli plivati bez prekida. Bazeni nove generacije najčešće su kombinacija nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina za zabavu i relaksaciju pa se oni sastoje od mjesta za sjedenje, sunčanje i pruge za plivanje.

planiranje i izgradnja bazena2

Bazen nepravilnog oblika

Druga važna stvar koju morate uzeti u obzir je budžet. Upravo ono što vas je sputavali ranije u izgradnji bazena. Bazeni zahtjevaju i redovno održavanje pa morate i to uzeti u obzir. Savjetujemo da prije izgradnje bazena unajmite dizajnera eksterijera koji će isprojektovati kako bazen treba da izgleda, koliki treba da bude i kako će se uklopiti u postojeći dizajn dvorišta, sem ako ne planirate redizajn cijelog dvorišta. Imajte na umu da firme koje izgrađuju bazene, u najvećem broju slučajeva, nemaju dizajnere eksterijera koji vam mogu dati koristan savjet. Dizajner eksterijera pomoći će vam da se bazen dizajnom ne poremeti već postojeće arhitektonske cjeline a pri tome prevashodno mislimo na kuću i topografiju zemljišta. Dodavanje bazena u dvorište je kao dodavanje nove sobe u vašoj kući.

Od budžeta zavisi izgled bazena

U sljedećem nastavku našeg vodiča o izgradnji bazena saznajte kako izabrati izgled i lokaciju bazena.

Tagged under

Leave a Reply