Planiranje funkcionalne ljetnje kuhinje

Iako nam vremenske prilike, ili bolje reći neprilike ne šalju takvu poruku, ljeto samo što nije stiglo. Mnogi razmišljaju o izgradnji ljetnjih kuhinja koje će im omogućiti uvijek prijatan obijed na otvorenom i poštedjeti njihove domove dodatnog zagrijavanja tokom toplih ljetnjih dana. 

Stoga smo odlučili uraditi malo istraživanje kako bismo vas pripremili ukoliko se odlučite na ovaj korak. Prvo pitanje koje si morate postaviti jeste, koja će biti svrha vaše kuhinje? Da li ćete je koristiti svakodnevno ili samo u posebnim prilikama? Kada odgovorite na ova pitanja znaćete koji su vam prioriteti i šta je to što vam je zaista potrebno, a šta bi to bilo čisto bacanje novca.

kuhinja na otvorenom

uvjek prijatan objed na otvorenom

Na prvo mjesto treba staviti funkcionalnost. Tek kada razmotrite šta je neophodno vašoj kuhinji onda možete razmišljati i o estetici i kako sve to uklopiti da dobijete fin ambijent usklađen sa okolinom.

Na dizajn i stil vaše ljetnje kuhinje djelimično bi trebala diktirati geografija odnosno lokacija.

Kuhinja u mediteranskom stilu

Ljetnja kuhinja u mediteranskom stilu

Stil vašeg doma ne morate ispoštovati i u ljetnjoj kuhinji ukoliko je ona u potpunosti izdvojen prostor.

Od suštinske je važnosti ispoštovati dva kriterijuma:

  1. dovoljno prostora za pripremu i rad, te
  2. dovoljno skladišnog prostora  za posuđe, escajg, eventualno namirnice i začine odnosno sve one neophodne sitnice u vašoj ljetnjoj kuhinji.
ljetnja kuhinja1

mnogo radnog i skladišnog prostora

Radne površine i pultovi trebaju biti lake za održavanje.

Za pod je najbolji beton ili kamen. Isti bi trebao biti pod blagim nagibom radi drenaže.

ljetnja kuhinja2

podovi bi trebali biti od materijala koji se lako čiste i održavaju

Što se tiče uređaja postoji bezbroj kombinacija i opcija, zavisi ”samo” koliko ste novaca spremni izdvojiti za ovaj projekat. Tu su razne pecane, različite vrste roštilja, kuhinjski elementi, šporeti, frižideri. Na tržištu postoje i namjenski uređaji i kuhinjski elementi prilagođeni spoljašnjim uslovima, dakle otporni na padavine i ekstremne temperature no predpostavljamo da oni cjenovno nisu pristupačni svima. Ali ne brinite , za jednu pristojnu i funkcionalnu kuhinju dovoljno je da raspolažete pećnicom, sudoperom za odvod i dovod vode, i naravno roštiljem.

kuhinja na otvorenom1

jeftinija varijanta kuhinje na otvorenom kojoj ne manjka funkcionalnosti

 

Tagged under

Leave a Reply