Perite ruke, ali ne vrućom vodom!

Pranje ruku u toploj ili vrućoj vodi ne nudi nikakve higijenske prednosti u odnosu na pranje ruku u vodi koja je na sobnoj temperaturi. A sigurno je da pranjem ruku u vrućoj vodi, trošite više energije, pomažete bakterijama da se razmnožavaju i pomažete u stvaranju efekta staklene bašte.

Iako mislite da je vaša uloga u povećanom stvaranju stakleničkih plinova zanemarljiva to nije tačno. Svaki pojedinac sa svjesti o zaštiti čovjekove okoline će učiniti sve da bi smanjio emitovanje stakleničkih gasova. Kada bi bar pola ljudske popualcije razmišljalo na taj način danas se ne bi sretali sa dramatičnim klimatskim promjenama kojima smo svjedoci.

Vruća voda kojom perete ruke neće ubiti više bakterija od one na sobnoj temperaturi! Istina je da toplota ubija bakterije, međutim intenzitet te toplote nanio bi ozljede čovjeku. Najveći broj bakterija ugiba tek na temperaturi iznad 100ºC. A kao što znate, ta temperatura vode izazvala bi opekotine. Bitnije od vruće vode je da ruke dobro istrljate i iščetkate sapunom a potom ih posušite suhom tkaninom odnosno ručnikom.

U međunarodnom istraživanju International Journal of Consumer Studies utvrđeno je da 69% od 510 ispitanika vjeruje da je pranje ruku toplom vodom ili vrućom učinkovitije od onoga sa pranjem ruku vodom koja je na sobnoj temperaturi. Ovo zvuči trivijalno kada se razmišlja o pranju samo jednog para ruku, ali kada to posmatrate u odnosu na 40 miliona ruku, koliko ima na području ExYU, ili blizu milijardu pranja ruku godišnje, dobijamo zapanjujući podatak od 750 000 000 kubnih tona ispuštenog CO ² godišnje.

Učinimo nešto za svoju planetu samnjimo temperaturu vode kojom peremo ruke.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply