Peći na drva, elegantan način da se zagrijete zimi

Fenomenalnog izgleda, lake za održavanje i energetski učinkovite, sve su to osobine novih peći na drva. Danas se na tržištu mogu naći peći na drva raznih veličina, oblika, boja i stilova, praktično za svakoga po nešto. Mogu se upotrebljavati kao osnovni izvor toplote ili kao dopunski. Mnogi ljudi vole da vide plamen kako se igra u peći i da čuju pucketanje drveta dok napolju veje snijeg, mi smo jedni od njih. Zato ćemo vam dati nekoliko savjeta na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupovine peći na drva.

peci na drva1

Iako postoje peći na električnu energiju i plin, kao i kombinovane peći, koje koriste dvije vrste goriva, mi smo se odlučili na peći nadrva jer je drvo svakako najrasprostranjenije gorivo u našim krajevima.

Da biste odlučili kakvu ćete peć kupiti prvo je potrebno da izračunate koliko topline vam je potrebno. Prevelike peći stvoriće isuviše topluprostoriju, do neugode. U drugu ruku, premale neće biti sposobne da zagriju prostoriju pa će vam biti konstatno hladno iako trošite veliku količinu drveta. U veličini peći bitnu ulogu igra i izolacija kuće ili stana kao i kvalitet stolarije. Baš kao i za el. struju možete izračunati koliko kilovata će vam biti potrebno da se osjećate ugodno zimi. Pomnožite dužinu, visinu i širinu prostorije koju kanite zagrijavati. Dobijeni proizvod podijelite sa 14 i dobili ste koliko kilovata vam je potrebno za zagrijavanje te prostorije, npr. 5mx6mx2,4m=72m³/14=5,14kW.

peci na drva2

Prednost novih peći na drva je i da nakon gašenja vatre ostaju dugo tople zagrijavajući prostor što značajno smanjuje potrošnju drveta. Međutim, postoji i jedna mana. Nije moguće lako kontrolisati temperaturu prostorije kao što je to slučaj sa električnim pećima gdje se to vrši jednostavnim dodirom dugmeta.

Drvo je resurs koji se obnavlja i smatra se da je drvo ugljenik-neutralno gorivo jer ne oslobađa više ugljen-dioksida nego što ga absorbuje tokom rasta u procesu fotosinteze. Zanimljivo je da će drvo osloboditi istu količinu ugljenika ako je spaljeno ili ako je ostavljeno da istruli u šumi.

peci na drva3

I na još jednu stvar morate obratiti pažnju ako planirate kupiti peć na drva ako se nikad ranije niste grijali na taj način a to je dimnjak. Obavezno prije nego kupite peć na drvo pozovite dimnjačara da provjeri vaš dimnjak i da ga očisti. Veliki broj požara nastaje upravo zbog neodgovarajućih dimnjaka i neredovnog čišćenja.

Zima je pred nama a mi ćemo se vraćati ovoj temi još u narednom periodu.

Tagged under

Leave a Reply