Pametna rješenja za vrtove u sušnim područjima

Nastavljamo sa serijom članaka kojima je tema ušteda vode i njeno maksimalno korištenje. Biljke su ukras svakog vrta, izbor odgovarajućih biljaka od ključnog je značaja kada se radi o uštedi vode. Ako živite u sušnom području gdje vlada tokom ljetnjih mjeseci nestašica vode, nemojte ni pomišljati da imate travnjak!

Xerochrysum bracteatum

resenja za vrtove1

Travnjak je jedan od najvećih potrošača vode. Da bi izgledao lijepo morate ga zalijevati svaka 3-4 dana što u vremenima kada je voda dragocjena predstavlja luksuz. Umjesto travnjaka posadite biljke koje podnose sušu kao što su ukrasne trave, agava, Euphorbia, … Posebnu pažnju posvetite sukulentnim biljkama. One odlično podnose nedostatak vode. Sedum i Sempervivum vrlo dobro će podnijeti i jaču zimu, ipak za svaki slučaj pročitajte deklaraciju na biljci.

resenja za vrtove2

Sadnju cvijeća u saksijama odbacite kao velikog potrošača vode. Međutim, neke saksije možete popuniti sa biljkama koje su otporne na sušu. Takođe, umjesto klasičnih saksija možete upotrijebiti neke priručne kao što je kupatilo za ptice. U saksije ali i direktno u zemlju možete posaditi jednogodišnju biljku, Xerochrysum bracteatum. Njeni cvjetovi mogu biti jednobojni i dvobojni u mnogim bojama.

Kao što ste vidjeli, ne morate se odreći raznobojnih cvjetova, jedino vrste biljaka koje sadite morate prilagoditi uslovima.

Tagged under

Leave a Reply